Moskova Günlüğü

1.gün
Aziz Vasil Katedrali
     Moskova Vnukovo Havalimanından heyecanlı adımlarla ilk çıktığımda güneşli ama soğuk bir hava karşıladı beni. Burada yaşayan birine göre burada çok sert bir kış olmamış. Şehire geçiyoruz. Sağlı solu Soviyet Rusya döneminden kalma bir çok bina görebilirsiniz. Binaların çoğu kesme taştan ve eski duruyor. Evlerde ısıtma sisteminde sıkıntı yokmuş ama evler küçük ve çok pahalıymış. Gezmeye devam ettikçe Soviyet Rusya döneminin devlet adamları Stalin ve Lenin heykellerini hala durduğunu görüyoruz şehrin belirli yerlerinde. Kremlin sarayının etrafından dolanıp birçok tarihi anlara şahitlik etmiş kızıl meydanın uzun yolunda yürümeye başladık.
Sağımızda Lenin mozolesi solumuzda Gum alışveriş merkezi ve karşımızda ise Saint Basil katedrali (Aziz Vasil Katedrali) var. Korkunç İvan tarafından yaptırılan Saint Basil katedralini kendisi o kadar beğenmiş ki yapan mimarın daha bunun gibi güzel eser yapmasın diye kör ettiği söyleniyor. Gerçekten etkilenmemek elde değil.  Şimdi sıra Rusçada büyük tiyatro anlamına gelen Moskova’nın en büyük salonu Bolshoi tiyatrosu var. Hep kapalı gişe oynarmış ve bilet bulmak için birkaç ay önceden biletimizi almamız lazımmış. Ayrıca belirtmek isterim ki Rusya’da halk tiyatro ve operaya çok ilgili olduğunu öğrendik.
Kızıl Meydan
Lenin Mozolesi

2.gün

Nazım Hikmet Mezarı
     Sabah erkenden yola koyuldum. Gezecek çok yer vardı Moskova’da. Şair Nazım Hikmetin mezarının bulunduğu Novodevicky convent’e gidiyordum. Bu mezarlığa sadece başarılı devlet adamları ve sanatçılar defnediliyormuş. Bir yandan memleket hasreti çekerken diğer yandan burada başarılı bir yazar olan Nazım Hikmet Moskova’ya defnedilmiş. Sırada Moskova’nın en yüksek tepesi olan kuş tepesine gittim ve güzel manzarayı seyrettikten sonra ressamların ve şairlerin mekanı olan arbat caddesine geçecektim.
    Öncelikle Moskova metrosundaki sanatsal istasyonları gezmek istedim. Gerçekten çok karışık bir metro ağı vardı. İstasyonların duvarlarında hiçbir ingilizce ifade yok sadece kiril harflerini görüyorsunuz. İlk başta zorlanıyorsunuz fakat yanınızda bir harita varsa rahatlıkla gidilecek yerinizi bulabilirsiniz.
Moskova Metro Haritası
     Tavsiye size ,durak isimlerinin kiril harfleriyle yazılmış metro haritasını almanızı öneririm. Çünkü tabelalarda durak isimleri latin harfleriyle yazmıyor. Öncelikle Rusça bilen birinden tabelada yazan istasyondan çıkış kelimesinin Rusça karşılığını öğrenmelisiniz. Sonra klasik metro hatlarının çalışma sistemini bilince her yere kolaylıkla gidebilirsiniz. Metro hatları 3-4 kattan oluşmakta hatta toplum ulaşımına açılmamış 5. ve 6. kattın olduğu söylenmekte. Bu metro 1930 lu yıllarda inşasına başlanmış ve çoğu Stalin döneminden izler taşımaktaymış. Her istasyon duvarları farklı duvar işlemeleri , büyük avizeler ile donatılmış ve hepsi ayrı bir anlam ifade etmekteymiş. Turistler için gezilecek önemli yerlerden biri olarak gösterilmekte. Sadece ulaşım için değil ayrıca müze gibi gezebilirsiniz. Kime sorduysam Moskova metrosunu asla kullanma gideceksen rehberle gez dediler nedeni ise içerde kaybolursun diye. Tabi ben durur muyum , macera gerekiyordu bana ve ulaşımda en iyi yol olduğunu düşünerek kullandım. Hiçte zor olmadı, haritadan bakarak istediğim yerlere kolaylıkla gittim.  
     Şimdi de Arbat caddesinden biraz bahsedeyim. Şairler, Ressamların ve müzisyenlerin performanslarını sergilediği buraya gelince matruşka veya hediyelik eşya almadan geri dönmeyelim diyenlerin uğrayacağı trafiğe kapalı canlı bir cadde. Gezmekten yorulursanız her yerde restoran ve kafeler bulunmakta. 
Moskova metrosundan kesit
Moskova metrosundan kesit
Metro İstasyonuna İniş
Arbat Caddesi
3.gün
Kremlin Sarayı
    Sabah erkenden kalktım. Hava tahminlerine göre güneşli ve daha sıcak olacağını söyleniyordu. Gezilecek yerlerin planını önceden yaptığım için yapmam gerekenleri biliyordum.Metro ile Kremlin sarayını gezmeye gittim.Kremlin Moskova’nın olmazsa olmazlarından. Planlarıma göre silah müzesini ayrıca bahçedeki kiliseler ve sergilerini gezmeyi düşünüyordum. Bilet alırken gişedeki bayan silah müzesinin biletlerinin tükendiğini söyledi bende mecburen sadece Kremlinin bahçedesindeki kilise ve sergilerini gezmek için bilet aldım. Kremlin’in içinde çeşitli devirlerde yapılmış bir çok bina var. Birkaçının ismi; Başmelek Katedrali, Meryem’e Müjde Katedrali, Çarların ve İmparatorların Taç Giyme Törenleri’nin düzenlendiği Uspenski Katedrali. Katedrellerin dışında dünyanın en büyük Çar çanı ve topu bulunmakta. Çar çanı ağırlığı 202 ton ve dökümü sırasında çıkan yangını önlemek için su dökülünce yaklaşık 11 tonluk bir parça kopmuş. Kopan parçayı hemen  çanın yanında görebiliyorsunuz. Rusyanın hükümet binaları burada yer aldığı için sarayın her yerini gezme hakkınız yok. Belirlenen güzergahta gezmeniz gerekmekte. 
Çar Topu
Çar Çanı
Şehri gezerken göreceğiniz 7 tane yüksek bina dikkatinizi çekecektir. Gökdelenler Stalin zamanında yapılmış ve aynı mimari tarzda inşa edilen tek tip şehir modeli düşüncesiyle inşa edilmiş. Binalara Stalin's seven sisters denilmekte yani Stalinin yedi kız kardeşi. Bu binaların birkaçı Dışişleri bakanlığı, Moskova Devlet üniversitesi ,Leningrad oteli ve Ukrayna oteli olarak kullanılmakta.
Moskova Devlet üniversitesi (By Dmitry A. Mottl- Wikipedia)
    Kızıl Meydanda bulunan 1893 yılında inşa edilmiş tarihi Gum alışveriş merkezinden bahsetmek isterim. AVM sevmeyenleri bile sevdirecek tarzdan. Lüks markaların birçoğunu bulabileceğiniz bu yerde alışveriş yapmayacak olsanız bile uğrayın derim buraya.

4.gün
     Bugün son günüm Moskovada ve geri dönüş için öğleden sonra uçuşum var. Bugün çok gezemedim şehri çünkü burada Paskalya bayramı. Paskalya bayramında Aileler burada mezar ziyaretinde bulunuyorlar ve evde ailecek toplanıp yemekler yiyorlarmış. Her yerde rengarenk boyanmış yumurta görebilirsiniz.

Dipnot:
* Tavsiye üzerine gittiğim Cafe Pushkin gerçekten olağanüstü güzel bir yer. İçeri girdiğinizde bir anda kendinizi modern eski çağda gibi hissediyorsunuz  Cafenin dizaynından tut, sadece tuvaletlerini görmek için bile gidilebilinecek yer :) Biraz pahalı bir yer ama kesinlikle bir kahve ile güzel bir tatlı yemenizde fayda var. (Yeri Treverskaya metro çıkışından 5 dklık yürüyüş mesafesinde)
* Moskovada taksilerde taksimetre yok. Taksiye binecekseniz 2-3 farklı taksiye fiyat sorun. Pazarlıkla düşük ücretle istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.  600 ruble denilen yere sıkı pazarlıkla 500 ruble ve sonra 450 rubleye düşürebilirsiniz.
*Moskovada yemek yediğim restoranlar:
          1-    Kitchenette (Traverskaya caddesi üzerinde)
          2-    Hardrock cafe (Arbat caddesi üzerinde)
          3-  Yar Restaurant (1826 yılında Moskova’da kurulmuş restoranı ve aynı zamanda tiyatro ve kabare gösterileride sunmakta)


Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

4 Yorumlar

  1. Rusya gitmeyi çok istediğim ülkeler arasında vize de yokken değerlendirmek gerek, Nazım Hikmet'in mezarını da muhakkak ziyaret etmek istiyorum vatanından koparılmış bir aydın ne kadar üzücü...

    YanıtlaSil
  2. Moskova harika bir yerdir! Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık. Takibe aldım blogu. Buarada ekleyeyim Stena isimli restoranı da tavsiye ederim çok hoş bir atmosferi var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendinize sevindim. Eğer yolum tekrar moskovaya düşerse uğrayacağım oraya gezi defterime not düştüm, sağolun :)

      Sil
  3. Çok güzel anlatmışsınız..Yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.