Bu Ay Ne Öğrendim #2

*Günlük hayatta bazı kuruluşların kısaltmalarını yanlış telafuz ettiğimizi öğrendim. Bazılarımız doğrusunu bildiği halde yaygın olan telafuz şeklini kullanıyor. Türk Dil Kurumunun Türkçe sözlüğüne göre kısaltmaları okumak için "e" ünlüsü kullanıldığını ifade etmektedir. 
Doğru kısaltma okunuşları: TDK (te de ke), SGK (se ge ke)

 *Bu ay NASA'nın açıklamasına göre Mars gezegeni milyonlarca yıl önce Dünya ile benzer atmosfere sahip olduğu ve Güneş'in etkisi altında solar rüzgarlarla atmosferin süpürüldüğünü açıkladı. Peki Güneş'e daha yakın olan Dünya bu etkiye neden mağruz kalmadı? diye aklınıza gelmişir. Cevabını yine NASA, Dünyanın yerçekiminin Mars'a göre yüksek olması böyle bir etkinin olmamasında en büyük etkenlerden biri olduğunu belirtti.



*Podcast kullanan var mı bilmiyorum ama ülkemizde pek yaygın değil sanırım. Öncelikle kısaca taşınabilir cihazlarda dinlenebilir, izlenebilir ve indirilebilir medya dosyalarından oluşmaktadır. Kişinin kendi radyosunu ya da kanalının oluşturmasına olanak sağlıyor. İlginiz doğrultusunda her konuda kanal açılabilir. Günümüzde eğitimde sıkça karşımıza çıkmakta. Bu kadar açıklamamın ardından öğrendiğim şey ise Podcast sözcüğünün "iPod" ve "broadcast" (yayın) sözcüklerinden gelmiş olması. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmıyor. Bende bir Podcast kanalı açma çalışmam ve düşüncem var ama önümüzdeki yıl içinde ancak olabilir. Zaten gerçekleştirebilirsem bu sayfadan da paylaşırım sizlerle. Umarım gerçekleştirebilirim.

*Uzayın derinliklerinde bir Türkçe ses kayıdının günümüzde yol almakta olduğunu öğrendim. 1977'de fırlatılan Voyager uzay araçlarında bulunan Altın Plaklar bulunmakta, plaklara 55 dilde sesli selamlamalar ve Dünya üzerindeki çeşitli doğal sesler kayıt edilmiş. Şu an iki araç hala ilerlemekte hatta birkaç yıl önce kesin olarak Güneş sistemimizden çıkmış durumda olduğu bildirildi ve sinyal göndermeye devam etmekte. Son olarak bahsettiğim plakta bulunan Türkçe ses kayıdını paylaştım.
 
 
Voyager uzay aracındaki Türkçe ses kayıdı

*Bu Ay Ne Öğrendim serisinin ilk yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
 

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

8 Yorumlar

  1. "tdk'de çalışana sorsan "nerede çalışıyorsun" diye, eminim "te-de-ka'da" der :) o kadar yerleşmiş ki bu. neyse ki "ti-di-key" demiyoruz :) ses olayı çok ilginçmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzerini bende düşündüm ilk duyduğumda, Te-de-ke diyen yok gibi birşey eğer olsaydı yabancı gelmezdi sanırım.

      Sil
  2. K harfini hala incelterek söyleyemiyorum bu tarz kısaltmalarda benim için hala "ka" :D

    YanıtlaSil
  3. Yaşasın yerçekimi! Podcast anlamını sayenizde öğrendim. Ne işe yaradığını merak etmiş ama arastirmamistim. Çok açıklayıcı oldu benim için teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Böyle güzel şeyler öğrenmek çok önemli bence... :)

    Ben de beklerim Kafa'ya... : ):)

    YanıtlaSil
  5. En ilgimi çeken uzaya gönderilen ses kayıtları oldu.Belki selamlari alanlar olur:)

    YanıtlaSil
  6. Vogayer'deki ses kaydı Kim Milyoner Olmak İster'de soru olarak sorulmuştu ama ben bilmiyordum. Türkçe mesajda ne denildiğini sormuşlardı. Sabah şerifleriniz hayırlı olsun diyorlarmış :-)

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.