YURTDIŞINDAN ONLINE ALIŞVERİŞ



     Türkiye'den birçok online alışveriş yapmış biri olarak ilk defa yurtdışından alışveriş yaptım. Birinden öneri veya tavsiye almadan nasıl yapıldığını biraz araştırarak biraz da tecrube ederek öğrendim. Almak istediğim ürünü satış sitelerinden araştırdım ve Türkiye'de 120 tl idi. Gearbest adlı satış sitesinde aynı ürün 55 liraya geliyordu. Daha önceden ürünün yurtdışı satış fiyatını bildiğimden acaba alayım mı diye bir an kendime sordum. Ürün çok pahalı olmadığından  denemeye değer dedim ve satın aldım.    
     Alışveriş yaparken insanın aklına ilk başta sitenin güvenli olup olmadığı aklına geliyor. Bunun için sizlere tavsiyem PayPal ödeme şeklini kullanabilirsiniz. Alışveriş yaptığınızda karşı taraf sizin sadece adınızı görebiliyor. Eğer aldığınız üründe herhangi bir sorun olduğunda ise satıcı kabul etmese bile PayPal ile paranızı endişe etmeden geri alabiliyorsunuz. (Düzeltme: Paypal 6 Haziran 2016'dan sonra Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu.)
    Gearbest sitesinin internette baktığımda ürünlerini Amerika, Çin ve Hong Kong'da depolayan site olduğunu gördüm. Türkiyedeki Hepsiburada tarzında büyük bir siteymiş. Hangi siteyi kullanacağıma karar verdikten sonra sıra alışverişe geldi. Yazımda alışverişin nasıl yapıldığını anlatmadan önce yurtdışından ürün getirmede gümrük kurallarından kısaca maddeler halinde bahsedeyim. Ürününüzü elinize alabilmeniz için bunlara dikkat etmeniz gerekir. Sonra verdiğiniz para boşa gitmesin.
  • Öncelikle yurtdışından telefon veya parfüm getirtemezsiniz. Satın alsanız bile gümrüğe gelir oradan geçemez.
  • Aldığınız ürünün fiyatı 75 euro'dan az olursa direk ürün size ulaşır. Sıkıntı yaşamazsınız. Eğer 75 euro ve üstü bir fiyat olursa ürünü almada yine sorun yaşamazsınız ama ekstradan gümrük bedeli ödemeniz gerekir.  Yeni gümrük yasasıyla 30 Euro'dan az ürünlerde gümrük vergisi alınmıyor. Vergiyi kapınıza gelen kargoya ödemek mümkün.
  • Tek seferde alacağınız ürün adeti 3 taneyi geçmemesi tavsiye olunur. Ticaret'e girmemesi açısından önemli bir husus.
  • Bir yıl içerisinde yurtdışından sadece 5 kez ürün getirtebilirsiniz. Alacaklarınızı ona göre planlayın ve öyle almanızı tavsiye ederim.

ALIŞVERİŞİ NASIL YAPTIM?


     Dediğim gibi Gearbest sitesini kullandım. İnternette bu siteden başarılı alışveriş yapan birçok kişinin blog yazısını okuduktan sonra denemek istedim. Yani siteyi tavsiye ediyorum demiyorum. Bu adımları uygulayarak herhangi istediğiniz siteden de alışveriş yapabilirsiniz. Bana göre yurtdışından pahalı bir şey bir şey getirtmeyin derim. Ürün eksik veya kusurlu gelirse sorunu çözmeniz için hem sizi uğraştıracaktır hem de İngilizceniz biraz iyi olması gerekecektir. 
     İlk adım siteye üye olmak olacaktır. Sonra alacağım ürünü siteden seçtim. ADD to CART diyerek ürünü sepete atıyoruz. Sepete girerek PROCEED TO CHECKOUT'a tıklayarak fatura bilgilerinizi girebileceğiniz ve kargo seçenekleri olan sayfaya gelmiş oluyoruz. Kargo seçenekleri arasında ücretsiz'i seçerseniz kargo yollandıktan sonra 10-25 gün arasında size ulaşacağını belirtiyor. Daha kısa süre için ekstra ücret isteyecektir. Ekstra 1.99 dolar ödeyerek kargo için takip numarası isteme seçeneği var. Takip numarası almanızda fayda vardır. Eğer ürünün gelmesinde sorun olursa elinizde satıcıya ibraz edebileceğiniz bir gösterge olacaktır.

     Sayfanın en altında ise ödeme metodu seçmenizi isteyecektir. Ben ödememi Paypal ile yaptım. Direk kredi kartı ile sitelerden alışveriş yapmanızı çok önermiyorum.


Ödemeniz alındı ekranı ve emaili alınca işlem onaylandı. Ürün birkaç gün içinde paketlendi ve tekrar bildirim emaili aldım. Emailde gönderilen ürünün paketlenmiş halinin fotoğrafı bulunmaktaydı. İlk defa gördüğüm bir şeydi. Firmanın bilgilendirmeyi fotoğrafla kanıtlaması hoşuma gitti. Ürün yolda ve daha elime ulaşmadı, bekliyorum. Yurtdışından alışveriş yapmanın en sıkıcı yönü ürünün uzun bir süre içinde eline ulaşması.


Kısaca yurtdışından alışveriş yapmayı sizlere anlatmak istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir.
      

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

21 Yorumlar

  1. Merhaba, blog kesif etkinliğinden geliyorum. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.
    Takipteyim bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Yusuf ben de bir yurtdışı alışveriş canavarı olarak, 2 ay önce aldığım ürünün yurda girişine dair bildirim alınca bugün sevinç nidaları attım ve buna benzer bir yazı yazacaktım blogumda. İyi oluyor böyle rehber niteliğinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışverişi yapmadan önce biraz araştırma yaptım. Ben bir işi yapmadan önce bir bilgi sahibi olmadan o işe atılmam. Keşke yazsaydın ve kolayca öğrenmiş olurduk :)

      Sil
  3. Yurt dışından alışveriş yapma korkusu yaşayan biri olarak söylüyorum ki çok güzel bir yazı olmuş. Bu yazıdan çokça faydalanacağım :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkunun ecele faydası olmaz. :) Pahalı ürün alma ve amazon sitesi gibi bilinen ve stoklarını kendi bünyesinden tutan satış firmalarını seç sorun olmaz. Sorun ürünün sağlam gelip gelmemesinde olabilir. O da küçük şeyler için göze alınacak bir şey.

      Sil
  4. Yusuf oğlum.İşte blog yazmaya başladığımdan beri en sevdiğim yazılar,yaşamı kolaylaştıran ve deneyimlerini aktarıp arkadaşlarıyla paylaşarak yarar sağlayan bu paylaşımlar.Paypal hesabı en güvenlisi gerçekten .Sevgilerimle iyi yayınlar diliyorum .Ece ablan:)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Ece ablam :) Blog yazmaya yurtdışında iken edindiğim bilgileri paylaşmak için açmıştım. Şimdi ise günlük tarzında karşılaştığım şeyler hakkında bilgiler vermek ve tecrubelerimi paylaşmak için devam ettiriyorum. Umarım hakkıyla yerine getirebiliyorumdur. Tekrardan güzel yorumların için sağol ve düşüncelerin benim için gerçekten değerli. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim Yusuf ,Ben takibe almayı falan yeni yeni öğreniyorum.Yoksa diyordum Yusuf'u neden göremiyorum:))Güzel günler ve iyi yayınlar dileğimle Yusuf oğlum.Sevgiyle:))

      Sil
  6. Yurt dışından hiç alışveriş yapmadım. Şu an için ihtiyaç da duymuyorum ama bir gün yapmak istersem kesinlikle blog yazılarından yararlanırım. bu nedenle iyi ki böyle bir yazı yazdın. Birçok kişiye faydalı olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Türkiyeden alışveriş ile pek farkı yok. Yalnız biraz geç elinde oluyor ve dikkat edeceğin küçük birkaç prosedür oluyor. Bana göre online nereden olursa olsun pahalı ürün almamanı öneririm..

      Sil
  7. 75 Euro, paypal, yılda 5 kereyle sınırlı olması... Yurtdışı alışverişlerinin nasıl yapıldığını hep merak etmiş ama kredi kartı kullanmadığım için en baştan araştırmak tan vazgecmistim. Verdiğiniz bilgiler çok değerli ve benim için altın değerinde. Paylaşım için tşk ediyorum. Blogun tasariminin degistigini fark etmis ama fikrimi yazmamıştım. Çok güzel olmuş ugrasiniza emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim :) Sayfanıza güzel tasarım yakışacaktır..

      Sil
  8. Gearbast? Duymamıştım güzel oldu bu bilgi.. Ben e-bay'den yapıyorum alışverişimi. Ebay zaten paypal zorunluluğu getiriyor.
    Yalnız yılda 5 kez kısmına takıldım? Bu ne için bir sınırlama veya 5'i geçerse ne oluyor?
    75 euro'yu da bilmiyordum... Nasıl vergi veriliyor acaba?
    Yeni şeyler öğrendim, faydalı oldu teşekkürler!
    Bir de gelince süresini yazarsanız :)
    Burada da farklı satıcılar var mı? Ebay'de biraz satıcı şansı çünkü! Onu kontrol edip almakta fayda var.

    Kargo fotoğrafı da harikaymış :)

    Yayın çok uzun değil ama dolu dolu olmuş ne çok bilgi var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bilmiyordum siteyi ama paypal ödeme seçeneği olunca denemek istedim. Ama sonradan öğrendim bazı kusurları olabiliyormuş. Sorun olursa paypal geri ödeme yapıyor nasıl olsa :) paypalla alışverişi öneririm kesinlikle..

      Sil
    2. Siparişiniz geldi mi merak ettim?

      Sil
    3. Ürün 3 hafta gibi bir süreyle elime ulaştı :) Üstüne dolu alışverişler yaptım. Sanırım yurtdışı hakkımı doldurmama az kaldı. :)

      Sil
  9. Ah be abi vergiyi paylaşalım mı? Gearbestten alışveriş yapıyordum ki (arkadaş tavsiyesi ile) DağınıkAnne'nin "Bak şöyle bir yazı var şurada" demesiyle kendimi burada buldum. Ama bu yazılarınları alışveriş sonrasında görmem pek hoş olmadı:) O zaman şöyle bi soru sorayım tek satıcıdan 6 ürün aldım hepsi ucuz ucuz ama toplamda 75 euro'yu çok az geçiyor. Bu konuda tecrübe yaşayan bi arkadaşın var mıdır? Ayrıca yazı çok faydalı olmuş eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faturayı bazı Çinli siteler düşük yazıyor.Yani 70 euro alışveriş yaptın diyelim yasal değil ama sana 40-45 euroluk ürün gibi yazabiliyorlar.Senlik bir durum yok çinli firamaların sorumluluğundadır. Umarım postan sorunsuz eline ulaşır.Sonucunu bildirirsen sevinirim.İyi günler..

      Sil
  10. Ben aliepress'ten 3 defa alışveriş yaptım. Çok iyiydi. Hatta 4. alışverişte ürün kargolanmadan iptal ettim 3 gün içinde para iade edildi. Yabancılar Türk sitelerden ve Türk satıcılardan daha dürüstler. PayPal her zaman en iyisidir. Ben aliexpres'ten, PayPay geçmediği için, yurt dışı için kullandığım kartla alışveriş yaptım sorun olmadı. Bahsettiğin siteyi duymamıştım bir ara, unutmazsam, bakayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu site hakkında çeşitli yorumlar var ama ben de pek bilmiyorum. Sadece bir kez alışveriş yaptım. Ödemeyi Paypal ile yaptığımdan herhangi bir sorun karşısında endişelenmiyorum.

      Sil
  11. bende amerika üzerinden ürün teslimini sağlayan bir siteden alışveriş yaptım birkaç kez. borderlix, myus adlı siteleri kullandım ve fena değillerdi ama içlerinde en iyisi bence viabox. birçok faydası var bana göre düşünen arkadaşlar araştırsın derim

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.