GEZMENİN UCUZ YOLU: HOSTEL

      
    İster yurtdışını ister yurtiçini gezeceksen konaklamak için güzel bir seçenek. Ülkemizde İstanbul,İzmir gibi belirli şehirlerde olmasına karşın Avrupa’nın neredeyse her şehrinde var. Genelde sırtçantasını sırtına atmış, gezmek ve keşfetmek için yollara düşmüş kişilerin ucuz, samimi ve eğlenceli yerlerde kaldıkları yerlerdir. Hostel denince aklıma hesaplı ve keyifle kalınan konaklama yerleri geliyor. Mesela ben Kopenhag’ta hostelde 2 gün kalmıştım ve hostelde oda arkadaşım olan bir İngiliz bir de Avusturalyalı ile şehri gezerek güzel zamanlar geçirmiştim. Resepsiyondaki görevlinin verdiği harita ve şehir hakkındaki güzel tavsiyeleri ile daha verimli bir hale geliyor. Hatta bazı hostellerin ücretsiz bir şekilde üniversite öğreciler tarafından gerçekleştirilen şehir turlarına bile katılabilirsiniz. Bazı popüler hostellerin kendi düzenlediği eğlence programlarına katılabilirsiniz. Ayrıca bu gibi etkinliklerde hostelin cafe veya restoranında belirli saat arası çoğu şey yarı fiyatına gibi avantajları oluyor. 

        Tabi tüm bunları diyebilmeniz için öncelikle güzel ve güvenli hostel seçimi yapmalısınız. Gezmek istediğiniz şehire gitmeden önce yer sorunu yaşamamanız için önceden rezervasyon yapmanız önemli. Booking ve Hostelworld gibi online olarak küçük bir meblası ön ödemeli rezervasyon yapabileceğiniz siteler var. Ben daha öncesinde Hostelworld sitesini 4-5 kez kullandım ve hiçbir sorun yaşamadım. Burada Avrupa ülkelerindeki neredeyse tüm hosteller var. Bu sitelerde hostelleri incelerken yeri, güvenliği, görevlilerin davranışları, temizlik, aktiviteler vb. pek çok kritere göre daha önce orada kalmış kişilerin puan ve yorumlarını göreceksiniz. Burada genel olarak tavsiyem 8 puanın altındaki hostellere itibar etmemeniz. Yorum ne kadar çoksa o kadar kesin bilgiler oluyor. Ben ayrıca kendim için 100 yorum altındaki hostellere rezervasyon vermiyorum. Puanı yüksek olan hostellerin kalitesi yüksek olduğundan fiyatı da yüksek oluyor. Tabi bir otel kadar yüksek fiyat olmaz. Bu gibi kriterleri göz önüne alarak şu ana kadar yurtdışında sorunsuz bir şekilde 6 hostelde kaldım. 


      Hostellerde kalacağınız yere göre değişen 2,3,4,6 kişilik odalarda kalabiliyorsunuz. Siz sadece bir yatağı kiralıyorsunuz. Eğer mixed room istemezseniz odalarda sadece bayanların veya erkeklerin kaldığı odalarda kalacaksınız. Odaların kişi sayısına göre ücret ters orantılı olacaktır. Tuvalet ve banyolar ise oda içinde veya ortak kat kullanım şeklinde olabiliyor. Burada hostelin kendi temizliği devreye giriyor. Yanınızda havlu ve terlik gibi kişisel eşyalarınızı kendiniz getirmeniz uygun olacaktır. 
      Eşyalarınızı koymak için ise hostelin kişiye özel sağladığı bir kasada güvenle saklayabilirsiniz. Burada hostele rezervasyon yaparken güvenlik puanının önemi ortaya çıkıyor. Güvenli olanlar booking ve hostelworld sitelere kilitli kasa hizmeti verdiğini belirtir. Avrupa turuna çıkacaksanız yanınızda hostellerin dolaplarında kullanmak için yanınızda asma kilit de taşıyın derim. İsterseniz de 2,3 kişinin vereceği parayı verip bir odayı kapatabilirsiniz Ama bu pahalıya gelecektir. Bu öneri sadece arkadaşlarınızla toplu bir şekilde giderseniz iyi olacaktır. 


      Hostellerde yemek hizmetine gelecek olursak çoğunda ortak bir mutfak vardır. Orada siz çarşıdan aldığınız şeyleri pişirebilir veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Bazıları kahvaltı hizmeti vermekte olup ve bu rezervasyon siteside hostelin bilgi içeriğinde yazar. 
      Birçok hostel oturup kitabınızı okuyacağınız, internete girebileceğiniz, TV izleyeceğiniz bir alana sahiptir. Bu alanlar hostelde kalanlar ile sohbet etmek için uygun yerlerdir. Genelde burada kalanlar gezgin sınıfı diyebileceğimiz kişiler olduğundan bir selam vermenizle güzel sohbetler edeceğinizden ve güzel insanlarla karşılaşabileceğinizi düşünüyorum. Hostele özgü cafe, restoran veya bar gibi oturma yerleri de olabiliyor.
      Özetle, hostel seçimi yaparken bütçenize göre hostelin şehir merkezine yakın olmasını, güvenlik hizmeti olan kasa hizmetinin olmasını, personelinin iyi olmasını ve mümkün olduğunca daha az kişili odalarda kalmanızı tavsiye ediyorum.

     Beğendiğim iki hosteli sizinle paylaşmak istiyorum. Buradalarda kaldığım için kendimi şanslı hissediyorum. Birisi İsveç Stockholm’de diğeri ise Danimarka Kopenhag’da. İsveçte olan İsveç kraliyet sarayı manzaralı bir adada bulunmakta.Ayrıca hostelin karşısındaki gemide kalabileceğiniz odaları da bulunmakta. Stockholm zaten adalar şehri ve rahatlıkla birbiri arasında köprülerle birbirine geçebiliyorsunuz. Kopenhag’ta olan ise neredeyse her yıl ülkenin en iyi hosteli seçilen bir hostel. İkisi de şehir merkezinde olduğundan ulaşım yönünden çok rahat ettim. 
Stocholm'deki bahsettiğim hostelin adı Stf/IYHF Skeppsholmen, Kopenhag'dakinin ise Copenhagen Downtown Hostel. 

1)Stf/IYHF Skeppsholmen (İsveç- Stockholm)

2)Copenhagen Downtown Hostel (Danimarka- Kopenhag )




Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

13 Yorumlar

  1. Deneyimlemiş olarak paylaşmış olmana sevindim Yusuf çünkü oldukca merak ettiğim bir konu ve hosteli yaklaşık 1 yıldır biliyorum yalnızca birkaç arkadaş bahsetti ama kalan yoktu aralarında.. yabancı birileri ile aynı odada konaklama fikri biraz ürkütücü geliyor aslında ama bu de farklı bir deneyim ve yeni insanlarla tanışma fırsatı senin de bahsettiğin gibi :) tabi bütçe için de avantajları var.. ama riski düşünülmeli gibi :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hostel rezervasyon için hostelworld sitesini öneririm.Bir hostele bakarken ilk sıralardaki puanı yüksek olan hostelleri yazıda dediğin gibi tercih etmen uygun olacaktır. İyi hostellerin fiyatları biraz yüksek olur ve daha iyi ortam olur.Ödül almış hosteller tercih edilmeli. Şu linkteki hostelleri Dünyanın en popüler ve bilinen hostelleri. Arkadaşlarımdan kalıpta şikayet duyduğum olmadı( http://www.famoushostels.com/best-hostels/ ) Ayrıca sadece bayanların ve erkeklerin kaldığı odalarda var. Odada kalan kişi sayısı 4 kişiyi geçmemesi benim tavsiyem olsun.

      Sil
    2. Şehir merkezinde olan hostellerde pahalı oluyor ama en iyi olanları genelde bunlar oluyor. Arkadaşlarımla ve benim deneyimlerine göre şu hosteller birçok yönden iyidir. Flying Pig Hostel(Amsterdam), City Backpackers Hostel(Stockholm),Downtown Hostel(Copenhagen),Kabul Youth Hostel(Barcelona). Yolun oralara düşerse tavsimdir..

      Sil
  2. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Tecrübe etmek isterdim. Keşke böyle bir imkanım olsaydı. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Hayatta kendimizi bazen hiç umulmadık fırsatlar içinde bulabiliyoruz.Neden olmasın belki birgün olur. :)

      Sil
  3. Yurt dışına hiç çıkmadım ama gitmeyi çok istiyorum. Bu yaz olmaz ama seneye gidebilirim umarım. O zaman bu yazılarını tekrar okuyacağım :-) Faydalı bir yazı olmuş, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) Yolunuzun yurtdışından geçmesi dileğiyle..

      Sil
  4. Çox maraqlı yazıdır. İnsanın içindən bütün dünyanı gəzmək gəlir. İnşaAllah bir gün ən azı dediyiniz iki hosteldə də qalmaq kimi bir seçimim olar :) HOstellərlə bağlı fikirləriniz nəyə diqqət etməli olduğumuzla bağlı hər şeyi beynimə yazdım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyayı gezip görebildiğin kadar özgünsündür.En kısa süre içinde gezmeye başlaman dileğiye..Birkez başladın mı zaten daha bırakamazsın :)

      Sil
  5. İleride yurt dışına çıkmayı düşünen birisi olarak çok faydalı buldum yazınızı. Bir ön bilgilendirme oldu benim için ve aklımda yer etti. Direk deneyimlemiş olduklarınızı paylaşmanız da çok güzel olmuş. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faydalı olabildiysem ne mutlu bana.Yurtdışına çıkmadan önce birçok şeyi bende bloglardan öğrenmiştim.

      Sil
  6. Pek bana göre degil. Tek basina seyahat eden gençler tercih edebilir. Dedigin gibi güvenlik çok önemli tabii hijyen de.

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.