Tokat Yolları Taşlı


Tokat yolları taşlı
Taşhan - Fotoğraf: Yusuf Arslan

     Ey onbeşli onbeşli.. Tokat yolları taşlı.. Bu Tokat türküsünü çoğunuz duymuştur. Türkünün de bahsettiği gibi Tokat'ın hala bazı ara sokakları taşlı yollardan oluşmakta. Şehir merkezinde Osmanlı döneminden kalma Taşhan ve Tokat kalesi başta olmak üzere Ali Paşa hamamı, Ali Paşa cami, Saat kulesi, Tokat müzesi derken gezilecek pek çok yeri var.

  Kısacası Tokat Evliya Çelebi'nin "Alimler ve Şairler Şehri" diye övdüğü, Mevlana'nın hayatının bir kısmını Tokat'ta geçirmekten bahtiyar olduğu, Gazi Osman Paşa gibi komutanların yetiştiği tarihle iç içe yaşayan bir şehirdir.

     Taşhan,1632 yılında Osmanlı döneminde yapılmış. İki katlı ve ortasında genişçe bir avlusu bulunan dönemine göre Anadolu'nun en büyük hanlarındanmış. Evliya Çelebi 1656 yılında buraya geldiğinde bu handan kârgir(taş ve tuğladan) kubbeler ile yapılmış kale gibi eski bir han olduğunu seyahatnamesine yazmış. Şimdi ise orada avluya boydan boya yayılmış kafe bulunmakta ve demlenen çay ve közde pişen sade kahve içmek için mükemmel bir yer. Şehri gezdikten sonra günün yorgunluğunu atmak ve yaz sıcaklarında serinlemek için de gelebilirsiniz. Çevresinde ve üst katında bulunan hediyelik eşya dükkanlarından hatıra eşya alabilirsiniz.


Tokat Kalesi
Taşhan'dan Tokat kalesine bakış - Fotoğraf: Yusuf Arslan
     Şehrin tüm güzelliklerini baştan sona görmek isteyenlerin Tokat kalesine çıkmasında fayda var. Şehrin içinden kalenin arka tarafına doğru dik bir yolu var. Araba ile belli bir yerine kadar çıktıktan ve biraz da yürüdükten sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz Türk bayrağı'nın olduğu yerde kendinizi bulursunuz. Bu kalenin sadece tipik bir ortaçağ kalesi olduğu düşünülüyordu. 
     
     Tokat Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2009'da başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kalenin içinden kent merkezinde bulunan tarihi Pervane hamamına indiği düşünülen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Daha da önemlisi bu zindanların birinde Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu düşünülüyor. Kont Dracula, namı diğer Kazıklı Voyvoda. 
     
     Siz kaleye çıkınca tabi bu kazı çalışmalarının yapıldığı yerleri göremeyeceksiniz. Sadece tünelin giriş kısmını görebilirsiniz.

Tokat Kalesi - neyimeshur.org
Tokat kalesinden Şehir Manzarası - Fotoğraf:Yusuf Arslan
    Tokat'a geldim ve buradan ne alınabilirim derseniz karşınıza çok seçenek çıkacaktır. Yöresel tatlar olarak köme, pestil, pekmez, kuşburnu marmelatı, çemen, bez sucuk, nohut mayalı Tokat çöreği ve Tokat yaprağını alabilirsiniz.

     Bunların yanında en ünlüsü tahta baskı ile boyalı yazmalar ve sofra bezleridir. Yazmalar ve sofra bezleri rengarenktir. Eşe dosta güzel bir hediye olacaktır. Memleketimden birine hediye götürdüğümde tahta baskı ile boyalı sofra bezi götürmeyi tercih ediyorum.
      
     Evet, benim memleket Tokat olduğu için bu konuda bana güvenebilirsiniz. :)

Tokat Yazması - tokatturizm.gov.tr





Ahşap Basma Kalıp
Tokat sofra bezi ve yazması için hazırlanmış ahşap basma kalıp - Fotoğraf: Yusuf Arslan
     Şimdi ise Tokat'ta gelince yiyebileceğiz yöresel yemeklerinden bahsetmezsem olmaz. Tokat yaprağından sarılmış bakla dolması, bacaklı çorba, bat, madımak, keşkek, cevizli çörek ve ismini şehrinden almış Tokat kebabı. 
     Tokat kebabını duyunca şaşırmayın, kesinlikle seveceğinizden eminim. Yapımı biraz zahmetli olduğundan yapımı Türkiye geneline yayılmamış. Ama kebaptan tattığınız zaman parmaklarınızı yiyeceğinizden eminim.
     Kebap yapımında domates, patlıcan, biber kullanılır. Kendisine has mangalı vardır. Şişlere takılan kuzu eti ve sebzeler odun ateşinde pişirilir. Tokat kebabı mangalının özelliği şişler dik şekilde durur ve her tarafından aynı anda pişer.
Tokat kebabı - tokatturizm.gov.tr


Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

12 Yorumlar

  1. Güzel bir paylaşım olmuş, yediğin içtiğin senin olsun ben yazmalarının baskı sofra örtülerinin hastasıyım. Giderek azalan bu sanatımızı kaybetmemek dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım birgün yolunuzu Tokat'a düşer. O zaman daha çok seveceksiniz şehri :)

      Sil
  2. Tokat'ı Taş Han ile, yazmaları ile, sivri kayalıklı dağı ile anlatan görseller ve tanıtımın yanında o güzel ve tadı her kebaptan daha leziz Tokat kebabı ileten yazıyı görünce bir Tokatsever olarak çok sevindim.

    Emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Tokatlı olarak gerçekten severek paylaştım. Sağolun. Yolunuzun bir daha Tokat'a düşmesi dileğiyle..

      Sil
  3. Merhaba, bende Tokatlıyım :) Bayağıdır Tokat'a gidemiyorum bu yazını okumak mutlu etti beni valla :) Memleketimin her şeyi güzel, hiçbir şehre değişmem. Özellikle de halkını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, insanın memleketi gibisi olmaz tabi. :)

      Sil
  4. Tokat nasıl bir yer acaba diye düşünürken yazınız çok iyi geldi, hem de birinci ağızdan.. Sokakları ve özgün mimarisi varsa onu da merak ediyorum. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.İleride şehirler hakkında daha fazla paylaşım yapmayı düşünüyorum.Güzel bulduğunuza sevimdim. :)

      Sil
  5. Şebinkarahisar'a benziyor ama biraz büyüğü.

    YanıtlaSil
  6. Tokat'a iki defa gitmiştim. Dağlara tepelere çok yakın evlerden dağları izlemek çok tuhafıma gitmişti. Farklı bir havası vardı. Ayrıca başlığı görür görmez aklıma girişteki türkü geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şehrin ayrı bir güzelliği ve hikayesi oluyor.

      Sil
  7. bir tokatlı olarak yazinizi okurken cok zevk aldim ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.