Kartpostalın İzinde | Fuji Dağı


     Mektuplaşmak samimiyetin, saygının, özlemin, sevginin ve geleceğe yönelik hayallerin zaman kaygısı olmadan ifade edilmesidir. Kısaca karşıdakine "İkimiz bir arada değiliz ama aklım hep sende." demenin bir yoludur. Kartpostallar ise mektuba görsellik katar.

      Teknolojinin gelişmesiyle bayramlarda, yılbaşlarında, doğum günlerinde kart atma geleneği maalesef unutulmaya yüz tuttu. "Bir zamanlar kartpostallar vardı, hatırlıyor musun?" sorusunu ileride kendime sorar mıyım diye merak ediyorum. Nedeni ise uzun zamandır severek kart atan biri olmamdır. Bu yurtdışından tanıdığım ve belli dönemimi geçirdiğim arkadaşlarımın sayesinde oluyor. Birisinin bana whatsapp'tan veya facebook'tan kartpostalın yola çıktı demesinin güzelliği hiçbir şeyde yok. Kendisi uzakta olsa da zaten görüntülü görüşme fırsatımız var. İşte samimiyet, o postacının elinde gelen kartpostalda gizli olmuş oluyor. Onu almak için kitapçıya girer, rafta dizili olan birçok kartpostal vardır yalnız sen birini alırsın. En özel olanını seçersin.

     Lafı biraz dolandırmış gibi olsam da burada anlatmak istediğim, elimde olan kartpostalların üzerindeki konuyu sizler ile paylaşmaktır. Kartların üstünde belki bir şehrin belki de kültürel bir değerin resmi olabilir. Bu sayede hepbirlikte bazı konular hakkında bilgiler öğrenmiş olacağımızı düşünüyorum. Bu tür yazıları arada yazmayı düşünüyorum. O zaman bugün Japonya'dan gelen kartpostala bakalım.


     Japonya'dan gelen kartpostalda Fuji Dağı ve uçan kuşlar var. Bu dağın Japonlar için önemli olduğunu ve eğer bir Japon vatandaşı olan biri Fuji Dağı ilgili size bir şey hediye ediyorsa saygı gösterdiğinin bir işareti olabileceğini duymuştum. Bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum.

     Yüksekliği 3776 metre ve Japonya'nın sembolu olmuş bir dağ. Japon halkı tarafından Fuji Dağı’na tanrıların evi olarak büyük saygı duyulmakta olup eski çağlardan beri kutsal bir dağ olarak tapmışlar. Sonsuzluk, ebediyet dağı denmesinin nedeni bu olmuş olabilir.

    Fuji Dağı’nı güzel kılan şey ihtişamlı görüntüsü ve üzerinde sürekli asılı duran kardır. Bu yönüyle Dünya'nın birçok yerinden turistler bu manzarayı görebilmek için Japonya'ya gelirler. Umarım birgün bizim de yolumuz Japonya'ya düşer..
Fuji Dağı

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

16 Yorumlar

  1. Belə dağın olduğunu bilirdim ancaq heç rəsmini görməmişdim. Çoox gözəldir dağ.. Məktub, kartpostal çox maraqlıdır. Heç zaman məktublaşdığım bir dostum/arkadaş olmayıb. Dünyanın fərqli yerlərindən insanların məktublaşması həmişə çox maraqlı gəlir mənə.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yerlerinden gelen kartpostallar sayesinde bir bakıma Dünya'yı gezmiş gibi oluyorsun. Tavsiye ederim :)

      Sil
  2. Postcrossing benim çok severek kullandığım bir kartpostal gönderme sitesi. Oradan çok güzel arkadaşlar edindim. Eğer bakmadıysanız, bir incelemenizi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Postcrossing sitesini biliyordum ama daha birkaç gün önce üye oldum :) Zaten kartpostal atanlarım vardı şimdi ise kapım dolup taşacaktır.. Tavsiyeniz için teşekkürler.

      Sil
  3. Evet Yusuf.O günleri bilen ve yaşayanlardan biriyim.Annem akrabalarına sürekli mektup yazardı.Ben de askerdeki abime yazardım. Bayram ve yeni yıla girerken, eşe dosta göndermek üzere hazırlanmış tebrik kartları postahaneye giderken, elimize kolumuza sığmazdı.El değmiş, satırlara gönderenin ruhu işlemiş manevi değeri yüksek gönderilerdi.Buna değer vermeni çok takdir ettim Yusuf.Gelecek kurban bayramını şimdiden kutlarım oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece abla! Senin de gelecek kurban bayramın kutlu olsun :)

      Sil
  4. Bir nevi doğunun olimposu gibi ;) bir gün yolumuz düşer ins. Fuji dağını seyretmekde Kartlardan gerçekliğe geçiş için ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım birgün yolumuz düşer ki resimlerdeki kadar güzel mi anlarız :)

      Sil
  5. Ne güzel! sizi çok kiskaniyorun Yusuf Bey! Yazılarınızı ilgi ile takipediyorum. Başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hikmet bey! Ben de sizi severek takip etmekteyim :)

      Sil
  6. Güzel bir blog. Paylaşımını da beğendim kardeşim :)

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten 'bugün mektubun yola çıkıyor' msjı kadar güzel bir msj daha yok. Hep böyle msjlar alınması dileğiyle;)

    YanıtlaSil
  8. umarım bir gün yolumuz düşer ve ben bu temadan yayınların geleceğini duyunca da ayrı mutlu oldum Yusuf, hadi bekliyoruzzz =)))

    YanıtlaSil
  9. Ah be! küçükken her bayram akrabalara kartpostal yollardım :) Ne çok severim ben... çok güzel bir paylaşım olmuş yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Post cards are showing your feelings.... I also painted some post cards for my kids rooms, I painted some toys, characters and other kid of toys.

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.