Pratik Seyahat Rehberi


     Tatil planları yapılırken düşünülmesi gereken bazı konuları başlıklar altında toplamaya çalıştım. Konaklama, ulaşım, yeme-içme gibi konularda bazı bilgilerin bilinmesi zamanımızı ve elimizdeki parayı daha verimli şekilde kullanmamızı sağlar. Bu nedenle faydalı bir yazı olacağını düşünüyorum. Öyle ise başlayalım.

1. Konaklama:    

  Sanırım tatil planı yaparken karar verilmesi en zor olanıdır. Kalacağınız yer iyi bir tatil geçirmenizi büyük oranda etkileyecektir. Aynı zamanda bütçeye en uygun olanı seçilmelidir.

     Otel seçimi yapmak için otellerin kendi web sayfalarından, seyahat acentalarından ve arama motorları vb. birçok seçenek vardır. Bu siteler genelde belli bir fiyat aralığında, konforda ve belirli yerde konaklama mekanı bulmak için ideal olurlar. Unutulmamalıdır ki, buralarda size sunulan seçenekler öncelikli olarak size satmaya çalıştıkları olmaktadır.

     Bu konuda araştırma yaparken ilk olarak reklam içerikli olmayan kişisel blog yazarlarının ve gezi bloglarının deneyimlerini göz önüne almanızda fayda vardır. Eğer blogta okuduğunuz bir yeri beğenip gitmek isterseniz blog yazarı ile iletişime geçip daha güvenilir bilgiler elde edebilirsiniz.


     Rehber kitaplar da göz önünde bulundurulabilinir. Hatta kitap yazarları iyisi ve kötüsüyle her şeyi objektif olarak yazarlar. Buradaki sıkıntı ise güncel değişikler kitaba yansımaz. Kitapların basım ve düzelenme tarihlerine dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız.

     Dergi ve gazeteler otel araştırmasında ideal olacaktır. Yenilikleri takip ederler. Yeni açılan oteller gibi yeni bilgileri sunarlar. Kısacası günceldirler. Eksisi ise çoğu zaman popüler otelleri tanıtmaktan yanıbaşımızdaki mütavazı, tarihi ve küçük otelleri es geçebilmektedirler.  

Otellere alternatif olarak Hosteller de bulunmaktadır. Yalnız bu seçenek daha düşük bütçeli gezginlere hitap ediyor. Genellikle odalarda ranzalar vardır ve sırtçantalı çeşitli milletten insaların uğrak yeridir. Turizmde rekabetin artması üzerine daha kaliteli ve temiz hizmetler sunarak popüler hosteller yaygınlaşmıştır. Hostel konusunda daha fazla bilgi için önceki yazıma bakabilirsiniz.

2.Ulaşım:

     Seyahat için araç seçiminde çeşitli yollar karşımıza çıkmaktadır. Karayolu bir yere gitmek için çoğu zaman ilk tercih edilen seçenek olur. Ücret konusunda biraz ucuz olmasına karşın konfor, zaman ve güvenirlilik açısından farklı ulaşım yöntemlerine de bakmamız gerekir. Yurtiçi ulaşımda otobüsü kullanabiliriz. Fakat yurtdışına çıkacağımız zaman uçak bizim kurtarıcımız olacaktır.


     Ucuz uçak bileti için havayolu şirketinin sitesine bakmadan önce uçak bileti arama motorlarına bakmanız iyi olacaktır. Tek bir arama motoruna bakıp hemen geçmeyin. Bazı arama motorları bazı firmaların uçuşlarını dahil etmeyebilir. Aklıma gelen birkaç uçuş arama motoru ismi ise Skyscanner, Momondo, Expedia, Turna...
     Uçak bileti ararken bir de aktarmalı uçuşlara göz atmanızda fayda var. Genelde aktarma sayısı arttıkça fiyatlar düşer. Burada dikkat edilmesi gereken aktarmalar arası bekleme süresinin yeterli olması önemlidir.

     Uçak biletlerini alırken erkenden almak çoğu zaman ucuz olmaktadır. Son 1-2 haftaya kalınca boş yer sayısı azaldığından fiyatlar da artıyor. Aynı zamanda (yılbaşı,kurban bayram,ramazan bayramı gibi ) belirli günlerde bilet fiyatları tavan yapmaktadır. Hafta ortası sayılan günlerde uçmak daha tasaruflu olacağını da belirteyim.

      Uçakla seyahat etmekten bahsederken tren yolculuklarından bahsetmemek olmaz değil mi?
Trenle yolculuğa çıkanların doğayı gözlemleme, çevreye duyarlılık ve güven duygusu gibi pek çok nedeni vardır. Bugün Türkiye'nin en doğusundan en batısına trenle gitmek mümkün. Yavaş yavaş hızlı trenin ülkemizin her yerine gelmesiyle daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum.

     Ülkemizde tren yolculuğu yaygın olmasa da Avrupa'da çok yaygın. Üstelik tüm Avrupa  ülkeleri arasında geçerli olan İnterrail Pass uygulaması var. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olasılığı sağlar. Bu biletler belirli bir süre içinde geçerli olduğundan önceden planlarınızı ayarlamış olmanız gerekmektedir. Türkiye'den de İnterrail başlangıcı yapabilirsiniz tabi önceden elinizde schengen vizesi bulunması gerekecektir. İnterrail'i daha fazla merak edenler TCDD'nin sitesine göz atabilirler.

3. Yeme-İçme:

      Seyahat ederken yenilen yemeklerin lezzetli, hijenik ve hesaplı olması seçimlerimizi yaparken önemli etkenlerdir. Bu konu ilk defa bir yere giden için tamamen deneyim işi olacağından daha öncenden yazılmış yerel lokantalardan bahseden kitapları okuyup ve gittiğiniz yere önceden giden birileri varsa onunla görüşmenizde yarar var. Bu olanaklara sahip değilseniz işte bu noktada bilgi almak için gurme bloglar karşımıza çıkıyor.


     Ülkemizi baştan sona gezmiş üstüne ülke ülke gezen gurme blog yazarları var. Löplöpçüler, Sonradangurmeler, Harbiyiyorum gibi sayfalar gerçekten samimi yazılarıyla  başarılı işler yapıyorlar. Bu sayfalarda yerel restoran ve lokantalar hakkında geniş bilgiler edinebilirsiniz.
     Gittiğiniz yerlerde karşınıza yerel pazarlar çıkarsa kaçırmayın çünkü yöreye has taze ürünleri buralarda bulabilirsiniz.

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

12 Yorumlar

  1. Gerçekten faydalı bir yazı olmuş Yusuf. Zaten en güzel tercih, deneyimlemiş birinden alacağın fikre bağlı olarak yapacağındır. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, faydalı olabilirsem ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Çokça gezmiş, yola gitmek nedir bilen birinden okumak, biraz da deneyimlerin sonuçlarını okumak olacak galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenmenin yolu ilk başta okumak ondan sonra tecrube ile olur :D

      Sil
  3. Peki, Yusuf Dilek Bayramda nereye gitsin... şaka bir yana bayramda nereye gitsem diyerekten derin düşünceler içindeyken yazını severek ve ilgi ile okudum.
    Bir yere gitmeden önce bilgi toplamak önemli, özellikle bloglardan ... ve bu blogların başında da sen varsın...
    not:blogger olmanın samimiyeti ile yazdım,özellikle ilk cümlemi. umarım kırılmasın ve beni yanlış anlamasın. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samimi düşüncelerin için teşekürler :) Tatil deşarj olmak için gerçekten önemli. Umarım tatiliniz en iyi şekilde geçer..

      Sil
  4. Çok yararlı bir yazı olmuş:) tevafuk bu ya bu aralar geziye gitmeyi düşünüyordum :)

    YanıtlaSil
  5. bi de şeyi yazsana, uzuc yolculuk tüyolarııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye notunu hemen bir kenara yazdım :) teşekkürler..

      Sil
  6. Ya onu bunu geçelim de yeme-içme servisi yeterince iyise benim için bitmiştir :D Dostum güzel bir yayın tatile gidesim geliyor yapmayın şöyle şeyler :)
    http://www.samettutal.com

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.