Espresso cezvesi ile nasıl kahve yapılır?

Espresso

Kahvesever biri olarak eve kahve makinesi almayı düşünüyordum. Üstüne makineyi almak için araştırma bile yapmıştım ve sonra dedim ki kendime, o koca makineyi evde nereye koyacaksın? Ürünü almaktan vazgeçtikten sonra karşıma espresso cezvesi çıktı. İnternetten biraz araştırınca birçok farklı çeşidini ve farklı isimlerde karşıma çıktığını gördüm. Karşıma çıkan isimler: Moka pot, espresso cezvesi, moka makinesi, espresso aleti... 
İsimleri farklı gibi gözükse de hepsi aynı işi yapan aletler.

Moka pot özellikle İtalya olmak üzere Avrupa'da ve Güney Amerika'da kullanılıyor. Kahvenizi makineye koyuyorsunuz, ocakta çay demler gibi demliyorsunuz. Tam bir espresso elde edemeseniz de ona yakın bir tadı var. Filtre kahveden daha yoğun ve aromalı. Makine ile yaptığınız kahveye sıcak su koyarsanız Americano'ya, süt ve süt köpüğü eklerseniz de cappuccino'ya yakın bir şey elde etmiş olursunuz.
espresso cezvesi
Ikea'dan alıdğım Radig espresso cezvesi
Ikea'da Radig espresso makinesini görünce hiç vakit kaybetmeden aldım. Makineyi alırken kaç kişilik hazırlayacaksanız makineyi o boyutta almalısınız.
Wikipedia'dan aldığım görselden mekanizmasını ve çalışma mantığını güzelce görebilirsiniz. A bölmüne su, B bölmüne kahve koyuyorsunuz. Ocağı açmamızla A bölümünde oluşan su buharı B'ye koyduğumuz kahvenin içinden geçerek C bölümünde toplanıyor. 
Wikipedia'dan aldığım görsel [1]
Üst kapağı ve alt kapağı çevirerek rahatlıkla iki parçaya ayrılıyor. Ortasında ise bir süzgeç var. Suyu koyduktan 2-3 dk sonra kaynamaya başlayacak, kahveniz üst kısma kaynama durana kadar akmaya devam edecektir. En son ocaktan alıp zevkinize göre süt veya sıcak su ekleyerek içebilirsiniz.Unutulmamalıdır ki en fazla 1-2 espresso bardağı kahve üstüne sıcak su veya süt ekleyin. Aksi takdirde çok sert kahveniz olacaktır.



[1] https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=644193

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

10 Yorumlar

  1. Kahveye bayılan biri olarak keyifle okudum yazını. Ve kesinlikle bende almak istiyorum. Benim için inanılmaz faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolun, kahve seven biri olarak daha yoğun ve sert kahve sevdiğimden espresso cezvesini almam iyi oldu.

      Sil
  2. Salam bir qəhvə sevər olaraq oxudum yararlı yazıdır

    YanıtlaSil
  3. Küçük ve güzelmiş. Aslında pratik de. O kıca koca makinelerin temizliği de uğraştırıyor Zaman sonra. Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. Sade içmesem ayılamıyorum içsem mideme dokunuyor aşırı keskinliğinden dolayı. Paradoks resmen.

    Blogumu ziyaret edersen sevinirim.
    http://yalnizamaozgur.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç bir yorum olacak ama zaten bloğunu severek takip ediyoruz :)

      Sil
  5. Demin aynı aletle içtiğim espresso tadında güzel ve sert bir kahve içtim. Kahve severlere tavsiye ederim gerek ateşte gerek közde kahvenin tadina varacaksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sert ve güzel kahveler oluyor. Ancak fazla ocakta tutarak kahveyi yakmaman tavsiyemdir. Afiyet olsun :)

      Sil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.