Bu sefer yolum Erzincan'a düştü


Recep Yazıcıoğlu Parkı - Fotoğraf: Yusuf Arslan
  Bu yaz yolum Erzincan'a düştü. Doğusunda Erzurum, batısında Sivas bulunmakta. Sarp dağlıkları geçince geniş bir plato karşımıza çıkmakta ve tam orada Erzincan şehri bulunmaktadır. Şehre uzaktan bakınca çok katlı ev göremezsiniz. Nedeni ise buranın deprem bölgesi olması. Aslına bakarsanız bu sayede şehir daha sade ve aşırı şehirleşmeden uzak görüntü çizmekte. Geniş ve düz yer şekline sahip olması sebebiyle dağınık yerleşim görülmekte.

     Şehirde biraz tur atınca birçok çay bahçesi görebilirsiniz. Dadaşlar şehri Erzurum'a yakın olmasından bu çay bahçelerinde kıtlama çay içen sayısı bir hayli fazla. Kıtlama çay içmek için marketlerde satılan standart küp şekerleri kullanmıyorlar. Yöreye has, suda geç eriyen ve sert kıtlama kesme şekeri var.

     Şehir merkezinde Dörtyol adında bir meydanı var. Erzincan'da her yol Dörtyol'a çıkar dersem yanlış olmaz. Çünkü burada yol tarifleri hep buraya göre yapılıyor. (Dörtyol'dan aşağı gel veya Dörtyolun orada buluşalım vb.)

Erzincan
Dörtyol - Fotoğraf: Yusuf Arslan

    Bakırcılık sanatı burada çok eski zamanlardan beri yapılıyor. Kullanımı azalması ve yeni nesilin bu mesleğe ilgi göstermemesi sebebiyle neredeyse yok olma noktasına gelmiş. Şehir merkezideki Dörtyol'un altında bakırcılar çarşısı var. Burada pek çok farklı bakır eşya bulabilirsiniz. Yalnız artık çoğu fabrikasyona dönmüş durumda. El işçiliği olan ürün de bulabilirsiniz, fakat ücreti biraz fazla olacaktır. Erzincan'a gelince bakır eşya almamak olmaz.

Erzincan
Yeraltı Çarşısı - Fotoğraf: Yusuf Arslan

     Buraya gelince uğramanız gereken yerlerden biri de Ekşisu mesire alanı. Adından da anlaşılacağı gibi buranın suyu ekşi. Çeşmelerinden maden suyu akmakta. Buraya gelmeden önce yanınıza birkaç boş şişe getirmenizde fayda var. Çünkü marketlerde satılan maden sularından farkı yok. Hatta burada adı iyi bilinen madensuyu şişeleme fabrikaları bile var.

Erzincan
Ekşisu Mesire Alanı - Fotoğraf: Yusuf Arslan

     Son olarak buradan ayrılırken bakır eşyaları yanı sıra tulum peyniri, tava leblebisi ve erzincan ketesi alabilirsiniz. Buraya gelince bu ürünleri her yerde bulabilirsiniz. İyisini almak istiyorsanız halkına sormanızda fayda var.

Şehir Merkezine Yakın Bir Sulama Barajı - Fotoğraf: Yusuf Arslan

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

7 Yorumlar

  1. memleketin heryeri ayrı guzel
    Muge'nin Listesi
    mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel yerlermiş resimlerde çok güzel :)

    YanıtlaSil
  3. Erzincan'ı hiç bilmiyordum.Sayenizde biraz fikrim oldu :)

    YanıtlaSil
  4. Böyle yazılar çok hoş oluyor! Bu arada, Instagram'ınız var mı? Ben orayı da aktif kullanıyorum, varsa beklerim! :)
    sevgiler, iyi akşamlar... :)

    YanıtlaSil
  5. Göksel'in '90 sonunda bir klibi vardı. Erzincan'da çekildi denmişti, iki yanı yeşil bir yolda yürüyordu. Güzeldi.

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir gezi olmuş. yurdun her yeri güzel sahi. İnsanımız genelde batıyı geziyor. Doğuyu öksüz bırakıyoruz. Kim bilir daha ne güzellikler vardır, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ülkemizin her yerinin ayrı hikayesi ve güzelliği var..

      Sil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.