Soğuk Günlerde Bitki Çayı

Çay Tavsiyesi

Sonbahar ayındayız ve havalar yavaş yavaş soğuyor. Günün yoğun saatleri bizi biraz stresli, yorgun ve akşamları düzgün uyku uyuyamaz hale getirebiliyor. Bu da bizim metobolizma direncimizin düşmesine neden olabiliyor. Mevsim geçişlerinin özellikle nezle, grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına davetiye çıkardığı bilinen bir gerçek. Üstelik soğuğun vücut direncini düşürmesi; sağlıksız beslenme gibi etmenlerle birleşince okul, kreş ve ofis gibi kapalı ve iyi havalanmayan yerlerde sonbahar aylarında üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı artıyor.

Bu yazımda soğuk günlerde belki faydası olur diye birkaç tane bitki çayı tavsiyesi vereceğim. Yazıda bahsedeceğim bitki çaylarını hasta olunca kendime yaparım. Biraz da tecrübelerden derleyerek bu yazıyı yazdım. Bu çayları, siyah çay ve kahve gibi fazla içmemenizde fayda vardır. Bazı şeylerin azı faydalı iken, çoğu zararlı olabilmektedir. Herhangi farklı bir hastalığı olanlar ise doktoruna danışmadan hiçbir bitki çayı kullanmamalıdır. Bu yazıdaki bitki çayları hakkında sizlere aktarılan bilgiler, tavsiye niteliğinde olup hiçbir sorumluluk kabul etmemekteyim.

1- Hibiskus Çayı:
Aslında bu çayı bir diyetisyen arkadaşımdan yeni öğrendim sayılır. Tam bir demir ve C vitamini deposu olan bir bitki. Bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendirir.  Demir eksikliği olana faydalıdır. Ayrıca yağ yakımını hızlandırır. Tabi, nasıl olsa hibiskus yağ yakımına faydalı diye fazla yemek yemiyoruz. :)

 Kan şekerini dengeler ve bu sayede tatlı krizlerini önler. Yalnız Hibiskus çayı genel olarak faydalı olurken, hamilelik döneminde ve bazı ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerekiyormuş.

Hibiscus
Hibiskus Çiçeği

2- Nar çiçeği:
Bu bitki çayı benim evimde düzenli olarak bulunur ve severek tüketirim. Demlendikten sonra kıpkırmızı rengi var. İlk defa nar çiçeğini demlediğimde gıda boyasına batırmışlar sandım. Sonradan dedemin bahçesinde bulunan nar ağacından aldığım çiçeklerle de çayı yapınca aynı sonuca vardım. Ekşi bir tadı var, ama tatlı bir ekşiliği var.

Hibiskus gibi nar çiçeği de C vitamini deposudur. Vücut direncini artırır ve grip, soğuk algınlığı için çok yararlıdır. Yağları yakma özelliğiyle çabuk kilo verdiren nar çiçeği bitkisi  kilo vermek isteyenler için birebirdir. Fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Fazla tüketildiği takdir de kalbe zarar verebilir.

Nar Ağacı
Nar Çiçeği

3- Ada çayı:
Grip olunca ilk başvurduğum bitki çayıdır. Sadece bir bardak içmeniz yeterlidir. Fazlası kesinlikle zararlıdır. Gripte oluşan kırgınlık ve baş ağrısı gibi sorunları kısa sürede gidermektedir. Grip hastalığını hemen geçirmez, ama rahat şekilde atlatmanızı sağlar. Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi belirtileri de hafifletir.

Mide ve onikiparmak barsak ülseri olanlar, akut gastriti olanlar ve hamilelik döneminde olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.

4- Papatya çayı
Sanırım son zamanlarda siyah ve yeşil çaydan sonra en çok tüketilen çaylar arasında bulunmaktadır. Rahatlatıcı etkisinin olduğunu sanırım bilmeyen yoktur. Yorucu günün ardından uykudan önce bir fincan papatya çayı iyi gider. Aktarlar dışında marketler de bile bulabileceğiniz bir çay. Zararı hakkında hiçbir bilgim yok.


Papatya
Papatya Çayı
 
5-Rezene çayı
 Tat bakımından dereotuna benzeyen rezene; hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için faydalıdır. Rezene çayı bebeklerin gazını almak için verilebildiğine göre hafif bir bitki olmalı. Siz yine de az alın. Her bitkinin fazlası zararlı olabilir.

6-Kuşburnu çayı
Çayının yanında marmelatı da yapılan bir bitkidir. Aslına bakarsanız ben çayından ziyade kuşburnu marmelatını tüketmeyi daha çok seviyorum. İsterseniz siz çayını tüketin. Kuşburnunun çayı, soğuk algınlığının yanında böbrek rahatsızlarına kadar birçok hastalığa karşı fayda sağlıyor. C vitamini zenginliğinden dolayı özellikle kış mevsimlerinde sık içilir. Her ne kadar ben şeker kullanmasam da biraz şeker katarak severek içebilirsiniz. Tadı güzel olduğundan çocuklar bile tüketebilir. Fazla tüketiminden kaynaklı zararını şahsen ben görmedim. Yine de siz abartmayın. :)

Marmelat
Kuşburnu
 
Eğer bu bitkiler hakkında bildiğiniz ve yazmadığım faydaları,zararları varsa yorum kısmına yazarsanız sevinirim. Bu sayede hepbirlikte öğrenmiş oluruz.
kuşburnunun çayı, soğuk algınlığından böbrek rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa fayda sağlıyor.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kusburnu-cayinin-8-onemli-faydasi_12222.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url
kuşburnunun çayı, soğuk algınlığından böbrek rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa fayda sağlıyor.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kusburnu-cayinin-8-onemli-faydasi_12222.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url
kuşburnunun çayı, soğuk algınlığından böbrek rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa fayda sağlıyor.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kusburnu-cayinin-8-onemli-faydasi_12222.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

10 Yorumlar

  1. Güzel liste olmuş. Ihlamur da bu yazıya eklenebilir.
    Birebir hangisi zararlı çok bilmiyorum. Tek bildiğim fazlasının zararlı olabildiği. Hamilelere pek önerilmez mesela. Düşük riski olduğundan dolayı diye biliyorum.
    Çocuklara (hasta olmasalar bile) papatya, rezene ya da adaçayı yapıyorum her sabah. Hafif olarak, çok bekletmiyorum sıcak suda. Özellikle rezenenin içimi zaten çok rahat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,ıhlamur da önemli.Onu unutmuşum,hatırlattığınız için sağolun :)

      Sil
  2. Kuşburnu ve papatya çayı favorimdir :)

    YanıtlaSil
  3. Kuşburnu ve ada çayını severim:) Çok güzel bir liste olmuş

    YanıtlaSil
  4. Efendim çok güzel bir paylaşım olmuş, kaleminize sağlık. Çaysız olmaz! :)

    YanıtlaSil
  5. tam kışa yakışır bir yazı olmuş :) evde bir paket hibisküs çayı var hiç açılmımış denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı kış aylarında ihtiyacımız olduğunda gerekli bitkileri tüketelim diye yazdım :)

      Sil
  6. doğal bitkileri kullananlar için işe yarar bilgiler var teşekkürler

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.