Nükleer enerji mi yoksa rüzgar enerjisi mi?

       Yakın zamanda ülkemize ilk nükleer enerji santralin temelleri atıldıktan sonra pek çok tartışma konusunu da birlikte getirdi. Bu yazımda aşağıdaki soruları sizler için resmi verilerle açıklamaya çalışacağım.

  • Dünya genelinde elektrik üretiminde nükleer ve rüzgar enerjisinin katkıları ne kadardır?
  • Nükleer enerji mi ucuz yoksa Rüzgar enerjisi mi?
  • Yenilenebilir enerji olarak rüzgar enerjisi varken neden dünya genelinde nükleer enerjiye yönelme var?
  • Neden nükleer santral için temiz enerji diyorlar?
Dünya geneline bakarsanız yaklaşık 437 nükleer santralin bulunduğu hatta şuan resmi kayıtlara göre inşa halinde 68 tane santral var. Üstelik bu santrallerin yüzde 62'si sanayileşmiş ülkelerde bulunmakta.
Rüzgar enerjisi ise son yüzyılda Dünya genelinde alternatif enerji kaynağı diye popüler olmaya başladı ama kullanım yönünden yeterli seviyeye ulaşamadı ve hep sözde kaldı. 


Günümüzde sanayileşme artıkça elektrik ihtiyacımız hep artmakta.Dünya genelinde elektrik üretiminin nükleer enerjinin katkısı %13, rüzgar enerjisinin payı ise %3.5'u geçmemektedir.
Dünyada elektrik üretiminin enerji kaynaklarına göre dağılımı(www.enerji.gov.tr)
Şimdi en çok tartışılan konuya geleceğim. Nükleer enerji mi ucuz yoksa rüzgar enerjisi mi ucuz? Maliyet hesabı yapmak için bir yönden bakarak kesin sonuca ulaşamayız. Bu konu için santralin kurulum maliyeti, işletme ve bakım masrafları , yakıt maliyeti , enerji üretebilme süresi gibi vb. birçok konu var.

1- Kurulum maliyetine baktığımızda Nükleer santralin ilk yatırım maliyetinin fazla olduğu yadsınamaz gerçek. Rüzgar türbin ilk yatırım maliyeti fiyatlarının yüksek olduğunu da göz ardı edilmemelidir.
       -Nükleer santralin ilk yatırım maliyeti yaklaşık 2250$/kW
       -Rüzgar santralin ilk yatırım maliyeti genellikle 1000-1250$/kW
Nükleer santralin yatırım maliyeti yüksek gözükse de işletme,bakım ,ürettiği enerjiye miktarına göre elektrik üretim maliyeti düşmekte ya da artmaktadır. Aşağıdaki tabloda enerji kaynağına göre elektrik üretim maliyetleri bulunmaktadır.
Elektrik üretim maliyetleri
2-   Rüzgar türbini her zaman elektrik üretemez çünkü uygun rüzgar hızı gereklidir. Yüksek ve düşük hızda çalışmaz.Bu yüzden ortalama yılın %36'lık kısmında çalışır. Bu şebekeye çoğu zaman elektrik verilememesi demek güç dengesizlikleri ortaya çıkar ve istikrarsızlık oluşturur. Nükleer enerji santralin yıl içinde çalışma kapasitesi %85 civarındadır. 
3- Rüzgar türbinlerinin ömrü 20 yıldır. Nükleer santrallerin ömrü yaklaşık 30-40 arasındadır.
4- Rüzgar enerjisinin yakıt maliyeti yoktur bedavadır. Nükleer enerji santralin yakıt maliyeti var fakat fazla yakıt kullanmaz.Ayrıca fosil yakıtlarla üretim yapan termik santrallerdeki gibi dalgalanan yakıt fiyatlarına sahip bir girdisi olmadığından ekonomik istikrarı güçlendirir.
5- Aşırı rüzgar rüzgar türbinlerin kanatları eğilme,kırılma olasılığı var zarar görenlerin değiştirilmesi bakım maliyetine girer. İlerleyen sürede %35 oranda bakım maliyeti artmaktadır. Nükleer santralde ise ilk yatırım maliyetinden sonra düşük 
6- Büyük bir rüzgar türbini ortalama 1.2 MW elektrik üretirken. Nükleer santralin sadece bir reaktörü 1000 MW civarı elektrik üretir. Birçok santral 3-4 reaktörden oluştuğu düşünülünce bu sayı artmaktadır.

7- Nükleer enerji temiz yenilenebilinir enerji mi? En önemli kısımlardan biri burası sanırım. Rüzgar enerjisi ve Nükleer enerji temiz enerji sınıfına girmekte. Çünkü nükleer enerji santrallerinde artık madde olarak CO2 açığa çıkmıyor.
       NASA'ya göre nükleer santraller patlamadığı sürece termik santrallerin neden olacağı ölümleri azaltmaktadır. Nükleer santraller şimdiye kadar termik santrallerin neden olacağı tahmini 1,84 milyon ölümü ve 64 gigaton karbondioksit salımını önlemiştir.
Enerji üretiminde kullanılan santrallarından ortaya çıkan CO2 emisyonu
 8- Son olarak Dünya tarihinde gerçekleşen 2 büyük nükleer kazadan bahsedeceğim. Nükleer enerji santralleri teknolojilerine göre sınıflandırılmış ve geliştirilmeye devam eden bir teknoloji. 1950 ve 1960'lı yıllarda öncü protipler olarak inşa edilen ilk reaktörler 1.Nesil olarak anılmakta. 2. nesil üniteler 1970'lerde, halen çalışmakta olan ticari güç santrallarının bileşenleri olarak inşa edildiler. 3.nesil 1990'lı yıllarda ,güvenlik ve ekonomi açısından anlamlı iyileştirmeler sunan evrimsel bazı tasarım özellikleriyle donatılmış olarak inşa edildiler. Nesil sayısı artıkça santralde kullanılan teknoloji artmakta,daha az yakıt kullanarak daha fazla enerji elde edilmekte, daha küçük santraller inşa edilmekte ve daha güvenli hizmet vermektedir.
       Çernobil ve Fukushima nükleer kazalarının gerçekleştiği iki santral 1970'li yıllarda yapılan 2.Nesil santrallerdir. Teknolojisi 1990'lardan sonra yapılanlara göre düşük ve daha az verimli. Çernobil Nükleer Santralı’nda gerçekleşen kaza, her biri 1.000 Megawatt (MW) gücünde olan dört reaktörün hatalı tasarımının yanı sıra reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılıp peşpeşe hatalar meydana gelmesi nedeniyle oldu.
Nükleer reaktör tasarım stratejileri
SONUÇ:
  Enerji sorunu her geçen gün artmaktadır. Önemli iki enerji kaynağı olan nükleer ve rüzgar enerjisi birbirleri yerine değil birlikte düşünülmelidir. Sadece rüzgar enerjisi ya da sadece nükleer enerji kullanılmamalıdır. Rüzgar enerjisi yeni gelişmekte olan bir alan ve önümüzdeki 20-30 yıl içinde teknoloji teknikleri ilerledikçe Türkiye için tek temiz bir kaynağı olabilir. Şimdilik bu zor gözüküyor. 

Yusuf Arslan

Kaynak:
  • enerji.gov.tr
  • biltek.tubitak.gov.tr
  • iaea.org
  • Murat Kaya-Türkiyede Nükleer Santral Kurulumu
  • Receb Enes Gökçınar,Ali Uyumaz-Rüzgar Enerjisi Maliyetleri ve Teşvikleri

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

8 Yorumlar

  1. Çevre mühendisi olarak Nükleer enerjinin faydalarını görmemek mümkün değil ancak bu iş Türkiye'de bir felaketle sonuçlanacaktır !! Araba kullanmayı bilemeyen daha inşaatta kask takmayan bir ülke de nükleer santral kurulacak işletilecek komik doğrusu!! Ayrıca geçenlerde ilanını gördüm santralde teknik eleman olarak çalışacak kişiler için işletme mezunu vs alınacaktır deniyordu düşün artık ...

    YanıtlaSil
  2. Türkiye için kesinlikle uygun olmadığını düşünüyorum. Yukarıdaki yoruma katılıyorum, yapılan işler ortada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için, sanırım biraz acele ediliyor gözüküyor bu da endişe verebilir hepimize. Bilgilendirme eksikliği var gibi herşey billbordlardaki yapılan reklamlar gibi masum olmayabilir.

      Sil
  3. Ben de Türkiye' de nükleer istemiyorum. Güvenmiyorum çünkü. :(
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için, Ben sadece bu enerjilerin ne olduğunu merak ettim. :)

      Sil
  4. Nükleer enerjiye karşı değilim sadece Türkiye'ye uygun değil bence
    teknatto.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Biz İlk önce işçi hakları çalışma alanlarında daha işçimizi koruyamıyoruz kaldı,ki bu konuda maalesef Bizim kalibremizde değil değil kısmı şu biz her şeyimizi Allaha emanet durumda yaptığımız için ne olur nasıl zararlar çıkar düşünemedim bile Bir de toplumca Alzemir durumlarımız var Onca madenci öldü ne oldu unutuldu maalesef .... Güzel yazınız için teşekkürler....

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.