Avrupayı geziyorum #3 Göteborg

      
     Göteborg, Stockholm'dan sonra İsveç'in ikinci büyük şehri. Göteborg'dan ayrıldıktan sonra aklında ne kaldı derseniz tramvayları derim. Şehrin neredeyse her yerine tramvay gidiyor.Avrupanın en uzun tramvay hatlarından birine sahip olması şehri rahat gezmemi sağladı. Şehirde devamlı mavili beyazlı Tramvayları görmemek elde değil.Biraz eskiler ama tarihi Göteborg şehrine otantik hava katmış.

                                                                                                                                                       Nereleri gezdim?

Liman Bölgesi
Şehir merkezi
     Eğer güneşli bir günde iseniz nehir kıyısına gelip güzel vakit geçirebilirsiniz.Otobüs terminali ve Central station'a hemen yürüme mesafesinde.Şehirden ayrılmadan önce bir kaç saatiniz varsa buralarda gezinebilirsiniz.Liman bölgesinde Lipstick building bulunmakta. Bina renginden ve şeklinden dolayı sanırım bu ismi almış.Binanın ilginç yanı 86 metre yüksekliği var ve binanın yüksekliğinden daha uzun alt katı varmış. Binanın en üstünde tüm şehri görebileceğiniz cafe de bulumakta.Lipstick binasının yanında bir de Viking isimli ticaret gemisi sergilenmekte. Bu bölgede gemi şeklinden esinlenilmiş meşhur opera binası bulunmakta.Nehir kıyısına opera binası yapıldığını görünce neden yapıldığın açıkçası merak ettim.
Lipstick building ve Viking gemisi
Opera binası
Volvo müzesi
      Buralara gelip İsveç'in meşhur arabalarının müzesine gelmemek olmaz. Burada Volvo'nun araba fabrikası var.Volvo müzesi turistler için uğrak bir nokta olmuş.Burada ilk üretilen arabadan tutun günümüze kadar ulaşan üretilmiş tüm araçların sergisi var. Volvo markasının araba üretimi dışında yat motorları hatta uçak motoru ürettiğini buradan öğrendim.Gezi sonunda hediyelik eşya almayı unutmayın.Burada arabaların bire bir aynı olan minyatür metal arabalar bulabilirsiniz.Müzenin tek sıkıntısı biraz şehirden uzak sanayi bölgesinden olması.Ama gelip görmeye kesinlikle değer.

Volvo müzesi
Volvo müzesinden kesit
Universium
      Burası İskandinavya bölgesinin en büyük bilim merkezi. İsveç'in soğuk havasına rağmen burada tropikal yağmur ormanlarını, okyanus yaşantısı görebileceğiniz dev akvaryumlar görebilirsiniz. Yanınızdan flamingo kuşu geçerse şaşırmayın.Çünkü bahsettiğim ortamlarda hayvanlar serbestçe geziyor ve sizde yanlarından geçiyorsunuz.Eğlenceli vakit geçirmek için birebir burası.

 Göteplatsen meydanı
      Burada sanat müzesi, konser salonu ve şehir tiyatrosu bir arada bulunduğu Göteborg'un en meşhur meydanı.Yunan deniz tanrıçası Poseidon'un heykeli bu meydanda bulunmakta.Meydandan aşağı doğru inen caddenin adı Avenyn caddesi. Bazı İsveçlilerin buraya Göteborg'un Şanzalizesi dediğini duydum. Bu cadde üstünde birçok cafe, restoran, pub ve eğlence mekanı bulabilirsiniz.
Göteplatsen meydanı
Sanat müzesi
Nordstan alışveriş merkezi
İskandinavya'nın en büyük alışveriş merkezi. İçerisini gezmek için bir gününüz yetmeyebilir. Dışarıdan bakıldığında alışveriş merkezi olduğu anlaşılmıyor. Birçok binanın koridorlarla birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir yer.
Alışveriş merkezi
Göteborg'da ne yenir?
İskandinav ülkelerinin hepsinde olduğu gibi burada kahve kültürü çok yaygın. Eş, dost ile birlikte sohbetli kahve molalarına “fika” diyorlar. İsveç'te çok sık duyacağınız bir kelime. İngilizce'de tam karşılığı yok.Sakın İsveçli ile fika hakkında olumsuz bir şey demeyin çünkü size kesinlikle kızacaktır.Kahvenin yanında her daim olan “Kanelbulle” tarçınlı çörek buranın güzel bir yerel tatlısı. İsveç'in neresine giderseniz her yerde vardır.
Eğer Cuma günü denk geldiyseniz şanslısınız.Çünkü cuma günü saat 18:00'dan sonra çoğu cafe'de Taco zamanıdır. Belirli bir ücret ödersiniz sonra istediğiniz kadar açık büfe Taco yiyebilirsiniz. Tüm ülkede gelenek olmuş.

Şehirden bir kesit

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

2 Yorumlar

  1. Bir anlığına da olsa bu ülkeden uzaklaşmak iyi geldi. Viking gemisi ne muhteşemmiş öyle.

    YanıtlaSil
  2. Ülkemizin çay ve simiti, İsveç'in Fika ve Kanelbulle si dersek yanlış olmaz o halde. :) Göteplatsen Meydanı'nı neden bilmem çok sevdim, sıradan görünüyor halbuki. Meydan, orada yaşayanlar için bir çok yaşanmışlık barındırıyor olmalı...

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.