NASA'DA BİR TÜRK

NASA
     Umut Yıldız, Dünya'nın en büyük uzay araştırma merkezi NASA'da çalışan 4 Türk'ten biri. İki yıl önce çalışmaya başladığı NASA'da Jet Propulsion Laboratory (JPL) bünyesinde görev yapmakta ayrıca aynı merkezin halen sürdürdüğü ‘Mars Projesi’nde veri bilimcisi olarak görev yapıyor.
     Türkiye'ye Yıldız oluşumu, büyük veri ve uzay araştırma robotları hakkında konferanslar vermek için geldi.Dün ise Erciyes üniversitesindeydi. Konferans ilgi çekici ve uzay hakkında yapılan çalışmaların açıklaması mahiyetindeydi.
Konferanstan dikkat çekici konuları kısaca bahsedeyim:

*Uzaydaki karadeliğin gözlenmesini gaz ve toz bulutu olarak düşünürsek görünür kısa dalga boyu ile gözlenmeye çalışılırsa toz bulutlarına çarpar ve kapkara gözükür.Ama uzun dalga boyu kullanılırsa tozun arkasına geçer ve arkası gözlemlenir.

*Uzayı inceleyen radyo frekansı ile çalışan dev teleskobun çalışma prensibi ise moleküller titreşir ve bu bir frekansa tekabul eder. Bu frekans teleskoptan ayarlanır. Sonra gözlenen yerde CO,H, vb. gazlar olup olmadığı keşfediliyor.

*Mars'ta yapılan çalışmaların devam ettiği ve inceleme yapmak için Mars yüzeyine araçların nasıl indirildiğinden bahsedildi.

*2020 ile Marsta yaşam aranacağını, 2035 yılında ise ilk Mars astronotunu görebileceğimizden bahsedildi.

Uzay araştırma konularına ve NASA araçlarına merakınız varsa bu konferansa gidin derim. Türkiye'nin birçok ilinde birer ya da ikişer gün ara ile bu konferanslar verilecek. Tüm liste için tık..

Konferanstan bir kesit

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

8 Yorumlar

  1. NASA'da bir Türkün olması gurur verici Ankara da sadece Hacettepe Üniversitesine gelmesi üzücü :(

    YanıtlaSil
  2. Çok gurur verici tebrikler gençlerimiz için harika bir örnek.

    YanıtlaSil
  3. Uzayı keşfetmek masraflı olur,ama vereceği gurur ,nadide bir gururdur.Onları canı yürekten kutluyoruz.Bilgilendirme için teşekkürler.Sevgiler kardeşim.Ece ablanız.

    YanıtlaSil
  4. heeey baksanaaa ben nasaya gittim gezdim yaaa ama bikaç yerine sokmuyolar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar hoş,kutlarız.

      Sil
    2. Nasa'ya gitmeniz çok iyi, bir gün bende gezerim umarım. :)

      Sil
  5. Grur verici ve tabi ki imrendirici bir durum Nasa da olmak.. Uzay hep ilgimi çekmiştir...

    YanıtlaSil
  6. Anlatılanlar öğrencilere yeni ufuklar açmıştır eminim. Belki de ilerleyen yıllarda bu gençlerimizi Nasa'da görürüz.

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.