KASITLI ESKİTME Mİ VAR?

 

      Birkaç gün önce neredeyse iki yıldır kullandığım telefonuma yeni bir şarj kablosu aldım. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta ise telefonu aldıktan sonra üçüncü kullanacağım şarj kablosu olacak. Basit bir şarj kablosunun fiyatı 80 lira olduğu düşünülünce kullanırken dikkat ettiğim halde ve görünürde sorun olmamasına rağmen yine bozuldu. İnsanın aklına şöyle bir soru geliyor: "Acaba satın aldığımız ürünlerde kasıtlı eskitme mi var? "
     Eskinin buzdolapları, çamaşır makineleri veya tüplü televizyonları 15-20 yıl kullanan olduğunu biliyorum ve birçok kişiden duymuştum. Şimdi ise birçok teknolojik cihaz garanti süresini geçtikten sonra hemen arızalar vermeye başlıyor. Elektronik cihazların ise yazılımları eskiyor ya da güncellemesi artık gelmediğinden kullanılamaz hale gelene kadar yavaşlıyor. Sonra cihazı servise götürüyorsun. Yetkili servis elemanı sana gerekli parçasını değiştiririm ama yenisi kadar fiyata denk geldiğinden en iyisi yeni bir tane al diyor. İşini halletmen için mecburiyetten yenisini aldın. Halbuki daha 3-5 yıl olmuş eskisini alalı.




Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

17 Yorumlar

  1. Evet planlı eskitme diye birşey var. Ürünlerin ömürleri en fazla garanti süresi kadar oluyor. İlkin ekonominin devamlılığı için şart olduğu düşünülmüş ancak sonra kapitalist düzende fırsata dönüştürülmüş. Aslında blogumda bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazını severek okuyacağımdan emin olabilirsin :)

      Sil
  2. aynen öyle her şey planlı, kısır döngü var, bizi almaya mecbur bırakıyorlar, bizde eskiden buzdolaplarını çok fazla süre kullanırken maalesef artık öyle değil.

    YanıtlaSil
  3. Geçenlerde Joy isimli bir film seyrettim. Kadın paspas icat ediyor. Satmak için büyük firmalara başvuruyor. Ürün çok sağlam. firma yetkilisi diyor ki yıllarca kullanılacak sağlam ve pahalı ürünü ben ne yapayım. Eskiyecek bozulacak ki kazanabileyim... Mantık bu.
    Ucuz ürünlerde az biraz sineye çekiyorsunuz ama büyük paralar ödediğiniz ve yıllarca kullanacağınızı düşündüğüz ürünlerin bozulması haksızlık. Bir nevi dolandırıcılık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef dedikleriniz doğru.Büyük paralar ödenerek alınan ürünün hemen bozulması çok daha büyük haksızlık.. Ya da ne denirse artık..

      Sil
  4. Kesinlikle durum bundan ibaret. Özellikle erken bozulması ıcın tasarlıyorlar ki tüketici yenisini alsın. Annem de der eskiden terlikler yırtılmazdı bir tane alır yıllardır giyerdik ayni ayakkabıyı sımdı 2 ay dayansa seviniyoruz ;) beyaz eşya elektronik alanı ise bu konuda cok zeki mutlaka eksiltiyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer eskimeyen bir şey olursa bu sefer modası geçmiş denip toplumsal baskı ile yine yenisi alınmaya zorlanıyor :)

      Sil
  5. Gerçekten durum bu malesef. Çöpe atmayı öğretiyorlar. Harca, harca, harca....

    YanıtlaSil
  6. 1900'lerde hiç bozulmayan ampul yapmışlar. Ama sonra üreticiler anlaşmış, ürünleri test etmeye başlamış. Eğer ömrü 1000 saati geçen ampul olursa firmaya ceza veriyorlarmış. Hatta bir itfaiyede bir ampul vardı, 1900'lerin başlarından beri yanıyordu, 100. yılı kutlanmıştı bir ara. :)

    YanıtlaSil
  7. Bu düzende(kapitalist) normal durumlar bunlar.Tüketeceksin ki çark işleyecek..

    YanıtlaSil
  8. Akıllı telefonlar patlayana kadar her firmanın kendi şarj aleti pazarı vardı, o geldi aklıma. Bende teknolojik ürünlerde kasıtlı bir bozulma hilesi olduğunu düşünüyorum. Şarjlar yetmedi, harici şarj çıktı, harici şarjlar bataryayı bozdu, tekrar gidip telefonlara sıfır batarya aldık. Çark bence mükemmel işliyor :)

    YanıtlaSil
  9. arkadaşım anlatmıştı. adamlar örneğin domates tohumunun içine 4. ayda ortaya çıkacak bi hastalık katıyormuş. hastalık çıkmadan 1 - 2 hafta öncesinde de çıkacak hastalığa yok edecek kimyasalı piyasaya sürüyormuş. hem derdi veriyor hem dermanı yani ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediğimiz gıdalarda bu tarz şeylerin olması endişelendiriyor.

      Sil
  10. Malesef haklısınız kasıtlı eskitme var kullandığımız herşeyde. elektronik aletlerinden tutunda giydiğimiz kıyafetimize kadar. Kaliteli ürün yok malesef.

    YanıtlaSil
  11. Bu kadar aynı fikirde olamazdık...Her şey artık nasıl görünüyor nasıl çalışıyordan çok... Ben hala akıllı telefon almıyorum direniyorum. Alacağım ama ben istediğim zaman onların istedikleri zaman değil

    YanıtlaSil
  12. Devir değişti ,bildiğimiz ticari bir oyuun ite.Bu arada görsel çok şirin.

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.