FİLATELİ NEDİR?

     Pul koleksiyoncularının rahatlıkla bildiği, Filateli kelimesi posta pulları ve bununla ilgili materyalleri biriktirmeye denir. Bu işle uğraşana da filatelist denir. Pul koleksiyonculuğu hobi olmasının yanında insana pek çok şey kazandırır. Pulların üzerinde ait olduğu ülkenin ismi, değeri, hangi yıl ve hangi amaçla çıktığına dair bilgiler yazar. Biriktirdiğin pula bakarak o ülkenin tarihini, kültürünü ve coğrafyasını öğrenirsin. Pulun üstündekileri görmek sende bir merak uyandırır ve o konuyu araştırmaya başlarsın.
Dünyada kültür düzeyi yüksek olan ülkelerin çoğunda bu uğraşla uğraşan birçok insan bulabilirsiniz. Mesela Kraliyet ailelerinin bile pul koleksiyonuna sahip olması değerli bir uğraş olduğuna kanıt niteliğinde.

     Eğer uzun vadede pul koleksiyonunuz varsa birçok yerden pul koleksiyonu yapan dostlar elde edebilirsiniz. Hatta yurtdışından bile bazı kişilerle irtibata geçip onlardan bazı değerli bilgiler edinme şansınız da var. Kısacası her türlü yönüyle size faydası olacaktır.
Pulu bulup satın almak ülkemizde zor bir şey değil. Bir Ptt şubesine gidip veya Ptt'nin filateli sitesinden online olarak satın alabilirsiniz. Pullar anma pulu, resmi pul ve sürekli pul olarak satılır. Hangisini alacağına karar vermek ve koleksiyona başlamak size kalmış.
Anma pulu: Bir olayı veya kişiyi anma amacıyla çıkarlan pullar
Resmi pul: Sadece resmi kuruluşlar tarafından posta ücretlerinin ödenmesi için kullanılan pullar
Sürekli pul: Posta ücretlerinin ödenmesi için herkes tarafından kullanılan pullar 

Pul koleksiyonculuğu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar

  1. Öncelikle pulların uzun süre saklanması için pul defteri alınması gereklidir.
  2. Satın alınan pulların elle tutulmaması lazım çünkü arkasındaki yapıştırıcı kısmı nemlenebilir, kırışabilir veya yandaki danteller bozulabilir. Bu yüzden pulları deftere koymak için pul maşası kullanılması iyi olacaktır.
  3. Koleksiyonu yapılacak pullar aynı türden olması dikkat edilmelidir. Mesela sürekli pul koleksiyonculuğu yapacaksak devamlı sürekli pul biriktirmeliyiz. Ya da tematik pul koleksiyonculuğu yapacaksak (kuşlar, çiçekler, şehirler, uçaklar vb.) aynı temada koleksiyonculuğu devam ettirmeliyiz.
  4. Pulları damgalı veya damgasız olmasına göre ayırmanızda fayda vardır. 
  5. Pul defterine pullar birbirine yakın konulmamasında fayda vardır. Pullar zamanla nemlenebilir ve birbirine yapışması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Arada pul defterini çıkartıp havalandırmak pulların bozulmasını engelleyecektir.
Geçen hafta bende olmayan birkaç pulu filateli sitesinden aldım. Özellikle Aziz Sancar'ın Kimya Nobel Ödülü anma pulu aldığım için mutluyum. Satın aldığım pulları aşağıdaki fotoğraftan görebilirsiniz.



Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

21 Yorumlar

  1. Ne güzel bir koleksiyon! Benim de ilginçtir taş koleksiyonum var. Ordan burdan aldığım, üstünde Arapça harfler olanından tutun da güzel desenlilere kadar. Bir mutluluk, bir rahatlık vesilesi işte ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koleksiyonculuğun her çeşidi güzel. Severek yapmazsan koleksiyonuna zaten devam edemezsin. Taş koleksiyonunuz olduğuna sevindim. Koleksiyona devam etmeniz dileğiyle :)

      Sil
  2. Pul kolleksiyonu yapman ne kadar güzel.Yeğenim yapıyordu.Bize yeni pullar edindiğinde gösterirdi.Çok hoşuma gitti.İnsanın hobilerinin de böyle sıradışı olanları var ki, değerli bir uğraş olması Kraliyet ailesinde yapıldığı için önem kazanmış.Dünya ülkelerinin olay ve lider, ya da (uğraşmadığım için bilemem ama) kim bilir neler süsler üstünü.Maşa ile tutularak yerleştirildiğini yeğenimden biliyordum.Bo pul edinmeler Yusuf :) Ece ablan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece abla, ben eski bir pulu ilk defa görünce o zaman tamam koleksiyonculuğa başlamalıyım, dedim. Bir bakıma zaman kapsülü gibi o dönemde olan olayları, kültürleri ve başarıları yıllar sonrasına aktarıyor.

      Sil
  3. Çok güzel bir hobi aslında. Sen de yapıyorsun demek. Bunun bir ismi olduğunu yeni öğrendim sayende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seven için güzel, sevmeyen için gereksiz bir hobi olarak görülür. Bir şeyi gönülden istemezsen hiçbir koleksiyonculuğu yapamazsın. Ben pul koleksiyonculuğunu bir bakıma günlük olarak görüyorum çünkü yıllar sonra koleksiyona bakınca o dönemi hatırlatıyor :)

      Sil
  4. küçüklüğümden beri imrendiğim ama hiç başlamadığım hobi... Artık da sadece kırık bir heves ... İyi eğlenceler diyelim o zaman.
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bir yerden başlarsan gerisi gelir :)

      Sil
  5. Güzel bir uğraş gerçekten de. Babamın ciddi bir koleksiyonu var, nasıl özenle koruduğunu, titizliğini çok iyi biliyorum. Sonra o defterler elden ele ablamla bana geçip durdu. Şuan ablamdalar aynı özenle saklıyoruz ama tabi o koleksiyonu oluşturmak bakmaktan keyifli olsa gerek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim babamın da genç iken yapmış olduğu koleksiyon var. Ama ben şimdi devam etmeye çalışıyorum. :)

      Sil
  6. Nisan 2016 pulu gördüm fotoğrafta. Koleksiyon güncel anladigim kadariyla... Minicik kağıt parçasına sigdirilanlari seviyorum. Benimde var ama organize bir koleksiyon değil. Sevgiler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski, yeni , yabancı her türlü az çok posta pulu var bende. Normalde bir konu belirlenir hep onun üzerinden koleksiyon yapılır yani tematik oluyor ama ben yıldan yıla beğendiğim ve o dönemin olaylarını anlatan pulları biriktirmeye çalışıyorum.

      Sil
  7. bi baksanaaa son yazıma amaaa :)

    YanıtlaSil
  8. Bu siteyi birkaç yıl önce öğrenmiştim. Rahmetli babamdan kalma pul koleksiyonum var. Oraya ekleme yapmıştım. (blogumda anlatmıştım yeni pullarımı) Yeni çıkanlar özellikle Aziz Sancar benim de dikkatimi çekti. İyi oldu gördüğüm, uğrayayım yine bir ara:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle başınız sağolsun. Babanızdan kalma koleksiyon şimdi daha anlamlı olacaktır. Devam ettirin güzel bir uğraştır koleksiyonculuk. Şimdiden merak ettim yeni pullarınızı ve blog sayfanızdan aramaya gidiyorum :)

      Sil
  9. Bir ara pul koleksiyonu yapmaya heveslenmiştim, başladım, hevesim kaçtı. :D Ama defterim hala duruyor. Devamlılık sağlayabilenlere çok imreniyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlılık sevdiğin şeyler karşında kendiliğinden gelir :) Umarım koleksiyonculuğa devam edersiniz çünkü güzel bir uğraş.

      Sil
  10. Ben de bir göz gezdireyim. Yapmak isterim açıkçası. Devamlılık sağlar mıyım bilemiyorum. Ama çok değerli bir uğraş. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  11. Ben yillarca biriktirmis yurtdisina gelirken üzülerek satmistim. Çok güzel pullarim vardi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor olmuş olmalı ve gerçekten üzüldüm çünkü bir süreden sonra özenle sakladığın pul defterinin başına bir şey gelmemesi için sürekli gözün üstünde kalıyor ve bir şeyden sonra önemli bir parçan oluyor.Umarım tekrardan başlarsınız posta pulu biriktirmeye.

      Sil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.