Laptop Üzerine Sıvı Dökülürse Ne Yapmalıyım?

bilgisayara sıvı dökülmesi

     Geçen hafta maalesef başıma gelen bir durum. Bilgisayarımızın başında film izlerken, makale yazarken veya çalışmalarınızı yaparken çoğumuz yanımızda çay, kahve gibi içecekleri eksik etmiyoruz. Ben dikkat ediyorum, başıma gelmez demeyin. Çünkü ben beş yıldır aynı laptopu kullanıyorum ve dikkat ettiğim halde ilk kez başıma böyle bir olay geldi.
     Bilgisayarıma çay dökülünce birden panikledim. Yaptığım ilk iş bilgisayarı hemen kapatmak oldu. Bilgisayara zarar gelmesinden ziyade içindeki verilerin gideceğinden endişelendim.

Bu durum karşısında yapmanız gerekenleri bilmenizde fayda olduğunu düşünüyorum.

  • İlk yapmanız gereken vakit geçirmeden bilgisayarınızı kapatıp fişten çekin. Eğer sıvı cihazınızın elektronik devresine ulaşırsa kısa devre yapmasını önlemiş olursunuz.
  • Yapmanız gereken ikinci şey ise laptopların sahip olduğu bataryayı çıkarmak olsun. Siz fişten çekseniz bile bataryadan bilgisayarınıza elektrik akımı ulaşabilir.
  • Şimdi ise elinize bir bez alın ve ıslak olan yerleri temizlemeye başlayabilirsiniz. 
  • İyice ıslak olan yerleri kuruladıktan sonra içine kaçan sıvının dışarı çıkmasını sağlamak için ters çevirip kurumasını bekleyebilirsiniz. Kuruma işlemi gerçekleşirken iyi bir nem çekici olan pirinç içine laptopu koyabilirsiniz. Yalnız bu kadar çok pirinci o anda bulanabilir misiniz bilmiyorum. Bulursanız daha iyi olur.
  • Kurumasını bekledikten sonra bilgisayarınızı en az 2 gün açmamanızı tavsiye ederim. (Garanti olması için) 
Yapılacak son iş bilgisayarın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek olacaktır. Bu tavsiyeler sadece zararı en aza indirmek için gereken şeylerdir. Benim bilgisayarım neyse ki çalışır durumda ve sadece klavyesi bozulmuş. Servise klavyesini değiştirmeleri için gönderdim.

Umarım başınıza böyle bir şey gelmez ve tavsiyeleri uygulamak zorunda kalmazsınız.

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

30 Yorumlar

  1. Geçmiş olsun Yusuf. Korkunç bir durum gerçekten. Bilgisayarın markası ve modeli neydi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laptop yapıldı çok şükür. Kullandığım Laptop Samsung r580

      Sil
    2. 3 saat önce bilgisayara kahve döküldü direk kapandin açılmıyor yarın servise goturecem size yapılabilir mi

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Çok sık klavyeye içecek döken biri olduğum için (hep az miktarda döktüm klavyeye hiç zarar gelmedi şu ana kadar) çok işime yarayabilir ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman çok dikkat edin, sonra bilgisayardaki veriler için çok endişeleniyorsun..

      Sil
    2. Veriler için hiç endişelenmedim Dropbox gibi yöntemlerle yedekliyorum. Size de öneririm. Bir kaza başına gelebilir her an belli olmaz.

      Sil
  3. Geçmiş olsun. Benim de başıma gelmişti hem de bir değil kaç kere ama dökülen miktar az olduğu için kapatıp biraz kurulayıp tekrar kullanmaya başlamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler neyse ki zarar büyük olmadı. Dikkat edin lütfen..

      Sil
  4. Geçmiş olsun , dikkatli olsak da kaza kaçınılmaz oluyor bazen.
    Güzel tavsiyeler teşekkür ederim .
    Ben çay da pek içmem türk kahvesinin döküldüğünü düşünmek bile istemiyorum , falımda yol mu çıkar artık kısmet mi 😱😱

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim,umarım hiçbir zaman böyle bir şey başınıza gelmez.Bundan sonra benim için en iyi çözüm bilgisayarımın yanı başına sıvı yaklaştırmamak olacaktır. :)

      Sil
  5. Bu konu için sevindim. Başıma geldi ve klavye hatalı artık. Yedek dizüstü olmazsa böyle durumlar zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle laptop klavyesinin içine su değince ya bozulurmuş ya da tuşları hatalı basarmış. Yani kurtarılması masaüstüne göre düşükmüş. Bunu bana servis söyledi. Sadece klavye kaybı ile bu kazayı atlattığım için şükretmeliyim.

      Sil
  6. Güzel bir paylaşım.Benimki kül içinde kalıyor da :) sıvı da dökülebilir yani.Teşekkürler Yusuf.

    YanıtlaSil
  7. Çok geçmiş olsun,bir kez fazla olmasa da su dökmüştüm ilk aklıma gelen ters çevirmekti ve kurulamak. ama bu pil olayını öğrendiğim iyi oldu ,öncelikle dikkatli olmaya devam edeceğiz tabii ki:)) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatli olmak yetmiyor çünkü bu sonuçta kaza oluyor. En iyisi sıvı bir şey ile bilgisayara yaklaşmamak. Bu sefer ucuz atlattım sanırım.

      Sil
  8. başlığı okuyunca pirince yatırsak telefon gibi olur mu acaba diye düşünmüştüm demek ki oluyormuş. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pirince yatırmak tüm elektronik cihazdaki nemi almak için bir birdir. Yalnız büyük cihazları pirinç içine koymak kişiye kalmış bir şey. :)

      Sil
  9. Geçmiş olsun. Pirincin suyu çektiğini duymuştum ama şimdi ne yapmam gerektiğini ayrıntılı olarak biliyorum. İyi ki yazmışsın bu yazıyı. Tabii umarım başımıza böyle bir şey gelmez ama gelirse ne yapmamız gerektiğini bilmek iyi olur :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım böyle bir şey başınıza hiç gelmez :) bilgisayardaki verilerin yedeği mutlaka bir kenarda bulunsun.

      Sil
  10. Laptopların büyüklüğünü düşünürsek sanırı bir çuval pirincin içine gömmek gerek :D bu arada eğer içecek varsa laptopun yanında mutlaka kağıt havlu da bulunmalı diye düşünüyorum. Çok geçmiş olsun cidden :) Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle oluyor.Laptopu koyacak kadar çok pirinç o an evde varsa şanslı biri demektir. :) Mesela ben bulmadığım için kurulayıp kaderine bırakmak zorunda kaldım.Neyse ki şanslıyım çalıştı klavyesi haricinde.

      Sil
  11. Geçmiş olsun. Kurtarmakta baya zahmetliymiş. En iyisi tüm ihtiyaçları giderip öyle bilgisayarın başına geçmek.

    YanıtlaSil
  12. Yazınız benim için çok faydalı oldu çünkü mobil oduğum zamanlar için tablet verimli olmayınca yeni notbook aldım. Her an başıma gelebilir, tavsiyelere teşekkür ediyorum. Sıvı oranı fazla olursa silmekten çok ıslaklığı da emen şarjlı küçük süpürgeler bile kullanılabilir. Sıvı ulaşırsa kurutmakla çözülmeyebilir. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi çözüm yine de hiç dökmemek.Umarım böyle bir şey hiç bir zaman yaşamazsınız.

      Sil
  13. Geçmiş yıllarda sıvı dökülmesi nedeniyle iki defa klavye değiştirdim. Bir kaç kez bahsettiğiniz yöntemleri kullanarak kurtardım. Saç kurutma makinesinden de faydalandim. Artık akillandim pc ye sigorta yaptırdım. Sigorta kapsamında her türlü arizayi bedavaya tamir ettiriyorum. 3. Vakayı bu şekilde atlattım. Hepsinin sebebi oglum:) Yoksa ben çok dikkat ediyorum.😊 Geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  14. Şu ana kadar bu bilgiye ihtiyacım olmamıştı ama sakarımdır ben her an lazım olabilir :))

    YanıtlaSil
  15. 5 saat önce kahve döküldü bilgisayara sonra birden kapandı hayla açılmıyor napmam gerek yarın servise goturecem yapilajirki bilgisayar çöp olmaz dimi

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.