Bir Günlük Kapadokya Gezisi


Ürgüp - Temenni Tepesine Giden Yol
Yolculuğa Nevşehir’in Ürgüp şehrine giderek başladım. Günümün uzun olacağını bildiğim için erkenden yola çıkmam daha çok yer gezmemi sağlayacaktı. Ürgüp’e geldiğimde ilk Temenni tepesine çıkmak istedim. Tepeye çıkmak için öncelikle bir yere kadar aracınızla gelip, sonrasında biraz yokuş yukarı yürümeniz gerekmekte. Yol üstünde bazı hediyelik eşya satan yerler ve restoranlar göreceksiniz. Temenni tepesine gelince ortasında bir kümbet göreceksiniz. Bu tepeden şehri rahatlıkla izleyebileceğiniz. Kümbet eskiden Tahsin ağa kütüphanesi olarak kullanılmış.
Ürgüp - Temenni Tepesi
Ürgüp’e gelince 2002 ile 2003 yılları arasında Asmalı Konak dizisinin çekildiği konağı da gezebilirsiniz. Dizinin çekilmesinin üstünden yıllar geçmesine rağmen hala bu mekan ziyaretçi akınına uğruyor. Eve girince ilk odasında geleneksel elbiseler giydirilmiş bez bebekler var. Geleneksel elbiseler Türkiye’nin dört bir yanından seçilmiş. Asmalı konağa gezmeye devam edince üstü açık genişçe bir avluya çıkıyorsunuz. Avlunun çevresinde çeşitli odalar var, fakat odaların boş olduğunu belirtmem gerekir.
ürgüp
Ürgüp - Asmalı Konak
Ürgüp - Asmalı Konak
Ürgüp - Asmalı Konak
Ürgüp şehrinden gün doğumu ve özellikle gün batımı saatlerinde farklı renklere bürünen Kızılçukur Vadisine uğradım. Burası harika bir panorama noktası ve aynı zamanda yürüyüş parkuru. Vadi boyunca gezerken birçok kilise ile karşılaşabilirsiniz. Gidilecek daha çok yer olduğu için yolum buraya öğle vakitlerinde düştü. Eğer Nevşehir civarına gelirseniz mutlaka buraya gelin derim.
Kızılçukur Vadisi
Sıra Göreme civarında bulunan Kapadokya bölgesi yani Göreme açık hava müzesine geldi. Buraya gelecekseniz öncelikle cebinizde müze kartınızın veya iş bankası maximum müze kart olması faydanıza olacaktır. Müze kart geçerli, fakat müze kartınız yoksa giriş kişi başı gittiğimde 30 TL’ydi. Biraz fiyatı yüksek olmasına karşın buraya gelmişseniz burayı gezeceksiniz demektir. Göreme açık hava müzesi, 4. yüzyıldan 13.yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşimi. Buraya girince karşınıza başlangıçtan sonra doğru götüren bir parkur karşınıza çıkacak. Kilise gibi eski yapıların giriş kenarlarında güzelce bilgilendirmeler yapılmış. Bu açık hava müzesi içinde Karanlık kilise var ve 10 TL gibi ek bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu sefer burada maalesef müze kart geçmiyor. Buranın özelliği en net duvar resimlerinin olduğu kilise olması. Yaklaşık 2 yıl önce geldiğimde burayı gezdiğim için tekrar gezme ihtiyacı duymadım. İlk defa gelmişseniz burayı da gezebilirsiniz.
Göreme - Açık Hava Müzesi
Kapadokya
Göreme - Açık Hava Müzesi
Göreme - Açık Hava Müzesi

Sırada Paşabağ Vadisi var. Burayı ücretsiz gezebilirsiniz. Peribacaları yapılarını burada rahatlıkla görebilirsiniz. Paşabağı’ndaki yapılarda mantar şeklindeki oluşumların en iyi örnekleri bulunmakta. Buraya gelince ilk turistik eşyaların satıldığı çadırlar ve biraz ilerisinde peribacaları arasında gezinti yapabileceğiniz 2-3 tane deve karşınıza çıkmakta. Bunlar ile ilgilenmiyorsanız doğrudan şapkalı peribacalarını gezebilirsiniz.
Paşabağ Vadisi
Paşabağ Vadisi


Son durağım olan Avanos’a geldim. Burada Kızılırmak’ın getirdiği kırmızı topraklardan yapılan çanak, çömlekleri görebilirsiniz. Bu neden birçok çömlek atölyesi de bulunmaktadır. Şehir merkezinde, Kızılırmak’ın şehri ortadan bölen, iki yakasını yaya olarak bağlayan, bir asma köprü var. Karşıya geçerken sallandığı için bu asma köprüye “sallanan köprü” demişler. Köprüden karşıya geçenler çok kişi olduğundan çok fazla sağlandığını görebilirsiniz. Köprü ilgi çektiği için ziyaretçi akınına uğramakta. Köprünün yanında ırmak kıyısı boyunca yeşillik alan içinde fazlaca oturma alanları var. Irmağın üstünde yüzen yüzlerce kazı çayınızı yudumlarken ve serince izleyebilirsiniz. O kadar yeri gezdikten sonra günün yorgunluğunu burada atmayı tercih ettim.
Avanos
Avanos - Sallanan Köprü
Avanos - Kızılırmak Kıyısı
Buraya gelmiş iken testi kebabını da tatmayı ihmal etmedim. Odun ateşinde ve testi içinde çeşitli sebzelerle pişen etin tadı gerçekten lezzetli. Servis edilmeden önce testi yanınıza getiriliyor ve garsonlar bıçak yardımıyla testiyi kırıp size öyle servis ediliyor. Bu lezzeti tadıp gezimi sonlandırdım.
Avanos - Testi Kebabının Kırılması
Avanos- Testi Kebabı

 Sizlerin de buralara gelip eğlenceli vakitler geçirmenizi dilerim. Sağlıcakla kalın.     

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

20 Yorumlar

  1. iki kere gittim ama gidelim deseler hiç düşünmeden hadi tekrar gidelim derdim öyle güzel yerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Benim de bu Kapadokya'ya ziyaretim ile üçüncü kez oldu.

      Sil
  2. Kapadokya gitmek istediğim yerler arasında ilk sırada şu an. İnşallah tez zamanda gerçekleşir.
    Güzel bir paylaşım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa süre içinde ziyaret etme fırsatı bulursunuz. Yorumunuz için ben de teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Bir gün gezdim ama dolu dolu gezdim gerçekten.

      Sil
  4. Harika yerler mutlaka gitmek istiyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birgün yolunuz düşer umarım :) gerçekten güzel :)

      Sil
  5. Ben böyle yazıları çok seviyorum. :)
    Kapadokya da şahane...Ben de beklerim bloguma :)

    YanıtlaSil
  6. Kapadokya bir masal ülkesi gibi gelir bana. Uçsuz bucaksız alanları var. Bir güne çok şey sığdırmışsınız. fotoğraflar harika. Avanos- Kızılırmak Kıyısı ne kadar güzel.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizde araba olunca rahat oluyor. Gerçekten defalaraca gitmeme rağmen ilk defa gitmiş gibi güzel bir gezi oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Kapadokyayı görmeyi çok istiyorum. Kıskandım vallaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolunuz buraya umarım bir gün düşer. Tavsiye ederim.

      Sil
  8. Kapadokya'ya gittim ama kısa sürede gezmek zorunda kaldım . Anlattığınız bazı yerleri hiç görmedim bile :) Bir daha gittiğimde inşallah oraları da ziyaret ederim . Güzel bir tanıtım olmuş , elinize sağlık . :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir daha gezme fırsatı umarım yakalarsınız. Gerçekten güzel yerler. :)

      Sil
  9. Kapadokya en çok görmek istediğim yerlerden biri. Bana bir gün yetmez gibi geliyor. Bir hafta sonu tatili için gitmeyi çok istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha önceden iki kez gittiğim için günü birlik ailem de görsün diye gittik. Oraları uzunca gidip görmenizde fayda vardır.

      Sil
  10. Kapadokya gitmeyi istediğim yerler arasında.Fotoğraflarınızla ve detaylı anlatımınızla oralara gitmiş kadar oldum bugün.Testi kebabı da harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel yerler ve oradan memnun kalmadan ayrılmazsınız. Yolunuz en kısa zamanda Kapadokya’ya düşmesi dileğiyle..

      Sil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.