Erzincan ve Erzurum Gezisi

Erzincan Güneyindeki Köyden Fotoğraf

Merhabalar, 

Daha önceden baktığın yerlere bir de farklı açıdan bakmak güzel olmaz mıydı? Defalarca kez gittiğim Erzincan'ı bu sefer doğal güzellerini gezmek istedim. Erzincan'ı tanıttığım önceki gezi yazısına bakmak isterseniz "Bu Sefer Yolum Erzincan'a Düştü" adlı yazıma da bir göz atabilirsiniz.

Ülkemizde çok fazla bilmediğimiz doğal güzellikler var. Gezdim, gördüm dediğiniz yerleri gerçekten gezdiğinizi düşünüyor musunuz? Bir şehir merkezinden ayrılıp köylerine, kasabalarına gittiğinizde oraların daha güzel olduğunu görürsünüz. Görmekle kalmayıp o şehirle ilgili bilmediğiniz bilgilerle donanırsınız.

Son yıllarda ülkemizde kuraklıklardan bahsederken bu sene her yere sanırım bolca kar ve yağmur yağmış gibi duruyor. En azından bunu Erzincan ve Erzurum için diyebilirim. Irmaklar, dereler ve göller dolmuş taşmış. Eriyen karlardan beslenen kaynaklar sular buz gibi çağlıyor. Haziran aynının ortalarındayız. Havalar aşırı ısındı. Fakat hala birçok dağın tepesinde karlar erimemiş. Yükselti arttığından ve erimeyen karların etkisiyle paylaştığım fotoğraflardaki yerlerde yaz aylarında bile serin serin oturup çayınızı içebilirsiniz.
Erzincan Güneyindeki Köyden Fotoğraf

Erzincan şehir merkezinin güneyinde Ergan dağı var. Tunceli ilinin kuzeyinde bulanan Munzur Sıra Dağlarının Erzincan tarafına bakan kısımdaki dağın ismidir Ergan dağı. Şehirde burayı herkes bilir çünkü buralar serin yerleşim yerleridir. Ergan dağının yamacında irili ufaklı köy veya bağ evleri vardır. Yaz kış serin olduğu için yazları insanlar bu bölgelere gelir. Ergan dağının tepelerine doğru 2970 metre yükseltide 2012 yılında kayak tesisi kurulmuş. Pist 12 kilometre uzunluğunda. Yolunuz düşerse Ergan dağı kış aylarında kayak için, yaz aylarında insanların serin yerlere kaçış noktası olarak düşünebilirsiniz.
Erzincan Ergan Dağı Kayak Tesisleri
Erzincan Ergan Dağı Kayak Tesisleri Göl Manzarası
Erzurum kış memleketi olarak bilinir. İlk defa Erzurum'a yaz ayında giden biri olarak şehir merkezinde bile serin havası olduğunu gördüm. Her köşede bir çay evi var. Yaz ayında bile hava serin olduğu için yaz kış burada herkes çay içiyor. Çayı da kıtlama içiyorlar. Dadaş çayı az demli olduğu için çokça içebilirsiniz. 

Erzurum'da bir de Anadolu Selçuklu döneminin en büyük medresesi olan Çifte Minareli Medrese var. Gezmenizi öneririm. 1275 yılında yapılmış olmasına rağmen hala ihtişamını korumakta.
Erzurum Çifte Minareli Medrese
Erzurum Çifte Minareli Medrese İçerisi
Tarihi Erzurum evleri 2 katlı, kalın duvarlı, duvarlarda yüklükler ve rafları olan evlermiş. Şehir merkezinde olan Erzurum evlerini yansıtan ve çay bahçesi olarak kullanılan yere gittik. Tarihi mekanda çaylarınızı yudumlamak gerçekten insana keyif veriyor. Tavsiye ederim.
Tarihi Erzurum Evi
Tarihi Erzurum Evi 2
Erzurum yemekleri denince akla ilk Cağ Kebabı gelir. Cağ kebabının mucidi olarak marka tesciline sahip olan bir restorana gittik. Erzurum'a gelmişken Cağ kebabının hasını yiyelim dedik. Bu restoranı oraya gidince öğrendim. Duvarlarında önceden buraya gelmiş neredeyse yüzlerce ünlünün fotoğrafını da görebilirsiniz.
Erzurum Cağ Kebabı

Ben Yusuf Arslan. Kısaca Acı bir kahve tadında blogunun yazarı, yüksek mühendis, posta pulu koleksiyoncusu, pikapların çoğu tozlu raflara kaldırılsa da plaksever ve yeni yerleri gezip görmeyi seven biriyim. Daha Fazlası

PAYLAŞ

BENZER YAYINLAR

SONRAKİ YAZI
« ÖNCEKİ YAZI
ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI »

11 Yorumlar

  1. Erzurum çifte minareyi görmüştüm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erzurum ne güzel tarih kokan bir şehir değil mi? :D

      Sil
  2. Erzincanda yaşayan bir Erzincanlı olarak gurur duydum memleketimizi güzel anlatmışsınız,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim güzel yorumun için. Benim bir tarafım Erzincanlı sayılır. Defalarca kez gider gelirim. Erzincan'ı severim.

      Sil
  3. Harikasın . Yazıyla gezmiş oldum. Umarım bir gün ben de görürüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Umarım siz de oraları gezme fırsatı bulursunuz. Çokça tavsiye ederim.

      Sil
  4. Hiç gitmediğim yerler. Doğa fotoğraflarına bayıldım, umarım yolum düşer bir gün.

    YanıtlaSil
  5. İki defa yorum yazdım ama bir türlü yayınlayamadım, eski bir bloggee lı olarak sistem değişmiş demek ki. Umarım bu defa başarırım:)
    Fotoğraflar çok güzel, şimdi oralarda olsam dedirtti bana. Erzurum u görmeyi çok istiyorum. Erzincan da Kemaliye yi gördüm, çok güzel ve kültürel mirası zengin bir yer. Eminim giderseniz, beğenirsiniz.
    Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki yazdığın yorumlar mailime düşmüş sorun yok. Teşekkür ederim tavsiye ve güzel yorumunuz için.

      Sil
  6. Çok beğendim
    Sayenizde görmüş olduk.

    YanıtlaSil

Yazıma yorum yapabilmeniz için daha önceden hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.