Şimdi "Çok okuyan mı çok gezen mi bilir?" polemiğine ayrı bir boyut katacağım. Çok blog okuyan mı bilir? Yoksa çok youtube videosu izleyen mi bilir? Günümüzde internetin büyük bir bilgi kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İnternet sayesinde görsel ve işitsel olarak pekçok bilgiye kısa yoldan ulaşırız. Bu yazımda internet üzerindeki yazılı ve görsel bilgi kaynaklarını dikkate alarak yazdım.
Okumak, çok eski zamandan beri insanların yaptığı bir eylemdir. Bir eylem olarak kalmayıp bilgiye ulaşma yolumuzdur. İnsan görerek, dinleyerek öğrenir; fakat okuyarak daha fazla öğrenir. Öğrenmek için çaba sarfedilmesi gerekir. En azından ben böyle daha iyi öğrendiğimi düşünüyorum. Görsel ve işitsel yollarla da öğrenmeyi sağlarız. Bize daha eğlenceli geldiği için birçoğumuz kitaplara ve bloglara sırtını dönüp sadece kendini sanal ortamda bulunan video platformlarına bırakmış durumda. Her şey iyi, güzel ve hoş da unuttuğumuz bir şey var. İnsanda kısa ve uzun ömürlü olmak üzere iki tür bellek vardır. Sanal ortamda bulunan video platformlarında (youtube vb.) bilgiler görsel ve işitsel olarak karşımıza gelir ve gider. Sanal ortam artık bilgi çöplüğüne dönmüş. Bir video izleyeceğim diye gereksiz fazladan bilgi kirliliğine de maruz kalmaktayız. Gördüğün veya duyduğun bir bilgi ile belki bir daha karşılaşmayacaksın. Tekrarlama yapmadığın için görsel sanal ortamdan öğrendiğin yüzlerce bilgi kısa süreli belleğimizde belli bir süre sonra kaybolup gider. Peki, ben görsel ve işitsel bilgiyi ikişer kez izlersem öğrenemez miyim?
Bir öncekinden daha fazla uzun sürede aklında bilgiyi tutarsın, fakat bu kez de öğrendiğin bilgileri gruplamadığın (önceki öğrendiğin bilgilerle ve yeni öğrendiğin bilgiler arasında bağ kurmadığın) için yine bellekte bilgiler kısa zamanda unutulup gider. Nedeni ise youtube gibi platformlarda bilgiler sürekli bir anlık gelip gidiyor. Sonra bunu da izler misiniz? diye tavsiyeler vardır. Ondan ona derken istediğimiz şeyden farkında olmadan uzaklaşmışız.
Sanırım günümüzün en büyük hastalığı unutkanlık. Ben genel anlamda unutkanlığı kısa süreli bellekte tuttuğumuz gereksiz bilgilere bağlıyorum. Bir kitabı bütünce okuruz, ama bir videoyu parça parça izleyebiliriz. Hatta bir serinin kitabını asla 1.kitabı okumadan 2.kitabı okuyarak başlamayız, ama bir videonun ortasından izleyebiliriz. Kitap,blog gibi şeyleri okuyarak hem düşünme zamanımız oluyor hem de önceki öğrendiğimiz bilgiler ile yeni öğrenilen bilgiler arasında bağlantı kurmamız için zamanımız oluyor. Yazılı bir bilgiyi okurken isteğiniz ile kitabun başına oturduğunuz için tüm dikkatinizi de toplamış olursunuz. Bu sayede uzun süreli belleğe bilgileri atmış olur, hayatınızın büyük bir bölmünde bu bilgiyi hatırlarsınız.
Burada sadece kitap,blog okuyun demiyorum. Okuyarak bilgileri öğrendikten sonra youtube gibi platformlardan bilgileri pekiştirmiş olursunuz. Yola ilk çıkış noktamızın her zaman okumak olması gerektiğine inanıyorum.
Siz nasıl düşünüyorsanız yorumlarda belirtirseniz sevinirim..
İzlemenin öğrenmeye etkisi olan özel videolar ise farklı olabilir ama onun dışında ancak okuyarak kalıcı kazanımlar mümkün. Görüşlerinize katılıyorum, bilgi ve görüntü kirliliği internet ortamında hafızamızı en çok zorlayan durum, seçici okur olmak gibi bir zorunluluğumuz var.
YanıtlaSilKoca bir denizden ne alırsak o bizim olacağı için dediğiniz gibi seçici okumak önemli.
SilÖncelikle tanıtım için teşekkürler. Bence günümüzde herşeyi birlikte yapan daha iyi bilir.
YanıtlaSilHer şeyi kararında yapmak lazım. Önceliğimiz her zaman okumak olmalıdır.
SilBencede okumak daha kalıcı öğrenme sağlar. Izleyerekte öğrenebiliriz ama okumak öncelikli
YanıtlaSilİzlerken düşünemeyiz ama okurken adeta hayal dünyasına dalarız. Bu yüzden okumak önemli ve ilk yol olmalı.
SilOkuyarak ogrenilenler daha akılda kalıcı oluyor. Görüşlerinize katılıyorum.
YanıtlaSilTecrübeyle sabit :)
Teşekkür ederim. Okuyan insan daha iyisini zaten biliyor. :)
SilBlog okurken de odaklanmayan insan için video izleyende olduğu gibi konudan uzaklaştırıcı, zihin karıştırıcı yönergeler mevcut. Ben her şeyin bilinçli ve kararlı bir şekilde yapılmasından yanayım. Bu şekilde olduğunda faydalı olacaktır.
YanıtlaSilHaklısınız Recep bey, teşekkürler.
SilBen e-mail üyeliği yapmamışım sanırım, şimdi yaptım. Böylelikle yayınlarını kaçırmayacağım Yusuf.
YanıtlaSilBen blog okumayı gerçekten çok seviyorum. Haliyle ilgi alanımızda olanlara öncelik veririz. Ama kitap okumanın zevki apayrı. Hatta ben notlar alıyorum çok ilginç bulduğum yerleri. Sonra unutmadığımı anlıyorum. Youtube,da video izlemek gibi bir alışkanlığım yok, sevmiyorum da. Ancak çok ilginç bir konuda alacağım bilgiler varsa nadiren izlerim.
Düşüncelerim bu Yusuf :) Eline sağlık oğlum :)
Bloglar internet aleminin kitapları, youtube da televizyonu gibi işliyor. Okumak her zaman güzeldir. Sağol güzel yorumlarınların için Ece abla :)
Silİzlemek keyifli olsa da okurken aldığım keyif kadar değil.Okurken daha özgür olduğumuzu düşünüyorum:)
YanıtlaSilDediğiniz gibi okumak insanı daha özgür kılar ve derin düşünceler içerinde buluruz kendimizi. :)
SilÇok yerinde bir yazı olmuş,aslında her gün kitap okumalıyız bir alışkanlık haline getirsek ne güzel olacak.
YanıtlaSilSağol. Kitap okumayan kişi sağlıklı düşünemez ve kendini ifade edemez. Daha fazla kitap okumamız dileğiyle.
SilGeçen gün ben de bunu düşünmüştüm. En sonunda farklı amaçlar için kullandığımı fark ettim. Kitap videoları mesela hiç ilgimi çekmiyor. Kitaplar hakkında yazılanları okumak hem daha keyifli hem de hızlı. Üç kitap için on beş dakikamı harcamayı sevmiyorum. Youtube genelde gülmek için kullandığım bir kanal. Bir de bazı tariflerde görerek çok daha hızlı öğrenilebiliyor.
YanıtlaSilSanırım youtube'u çoğumuz televizyon gibi kullanıyoruz. Kitap okumanın önemi her zaman korunacaktır.
SilSen ne düşünüyorsan ben de aynısını düşünüyorum. Youtube neredeyse tamamen çöplük halinde ve asla kitaba benzeyemez. Kitaptaki bir bilgiyi unutsak bile açar tekrardan bulabiliriz ama bir videodan öğrendiğimiz bilgiyi tekrardan bulamayız bence. Videonun adı senin dediğin kısa süreli bellektedir ve yok olur gider. Oysa yazı her zaman yanımızdadır.
YanıtlaSilBeni anlayıp kısaca özetlediğin için teşekkür ederim :)
SilMerhaba,
YanıtlaSilŞüphesiz ki izlemek bir şeyleri akılda tutmak ya da kavramak için daha etkili bir yöntemdir. Fakat okumanın tadı bir başka bence. Bunu sadece bloglar için söylemiyorum. Örneğin vizyona giren bir filmin kitabı varsa, filmi izlemek yerine kitabını okumayı tercih ediyorum. Keza okuduğum kitapların filmi yapıldıktan sonra izlediğimde çoğu zaman hayal kırıklığına uğramışımdır.